Новини

Повернутися до переліку новин

Звідки з’явилися дикі корови у Чорнобильській зоні та яка їхня роль у екосистемах?

Останніми днями у ЗМІ з’явилася інформація про здичавілих корів неподалік Чорнобиля, які були свійськими, а тепер пристосувалися жити без людей. Давайте детальніше розберемося, звідки вони та яка їхня роль у природних екосистемах.

Передісторія

Після аварії на ЧАЕС в 1986 році із зони відчуження разом з населенням евакуювали 35 000 голів великої рогатої худоби. Сільське господарство Чорнобильського району орієнтувалося на тваринництво. У приватних домівках часто тримали худобу.

Перших здичавілих тварин помітили у 1987 році. Стадо з трьох корів та одного бика майже рік після евакуації існувало на вільному випасі біля села Чистогалівка. Це стадо перевели в експериментальне господарство НПО «Прип'ять» та протягом 15 років досліджували наслідки впливу на нього  радіоактивного забруднення. У 2002 році стада не стало.

Чому тварини з’явилися знов?

Згодом корів тримали дві сім’ї у місті Чорнобиль та селі Луб’янка. Найбільше стадо було у Луб’янці – 7 голів. У 2016 році після того, як господарі померли, стадо почало жити на волі та розташувалося на територіі Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника.

З кінця 2018 року фахівці заповідника спостерігають за цим ними. Науковці відзначають: корови здорові, здатні захищати себе і своїх телят. Тварини належать до поширеної у Поліссі української чорно-рябої молочної породи.

Сьогодні у заповіднику живуть 19 особин великої рогатої худоби. Для порівняння: протягом 2020 року їх кількість становила 14-17 тварин, на початку 2019 року – 13-14.  Тварини дикі, тому при появі людини чи автомобіля втікають до найближчого лісу та тримаються радіусом 4 км.

Під час лісових пожеж у квітні 2020 року в селі працювали підрозділи ДСНС та важка інженерна техніка. На цей час стадо відкочувало. У травні після закінчення пожежі тварини повернулися до села.

Яка їхня роль у природних екосистемах?

Рослиноїдні важливі для екосистем та біоценозу. Вони споживають надлишок рослин, що знижує ймовірність пожеж та стримує неконтрольоване розростання зелені. Певна кількість здичавілих тварин у Чорнобильській зоні навіть корисна – худоба заповнює екологічну нішу інших рослиноїдних, що зникли. 

До речі, раніше на території Чорнобильської зони мешкали рослиноїдні тварини  – тарпани та тури. Але сьогодні їх вже не зустріти.

Джерело: https://mepr.gov.ua/news/36756.html

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!