Новини

Повернутися до переліку новин

Чому б нам не врятувати себе, поки є шанс, та як запобігти екологічному та економічному колапсу — новий огляд книг та фільмів у рубриці «Екологія, література та кіно»

Редакція журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» продовжує публікувати матеріли рубрики «Екологія, література та кіно», у якій ми збираємо для вас бібліотеку та пізнавальні фільми, що допоможуть інакше глянути на взаємини природи та людини й змінити ставлення до навколишнього середовища.


Лестер Браун. Світ на межі. Як запобігти екологічному та економічному колапсу

 Лестер Р. Браун — один з найвпливовіших мислителів у світі, «гуру екологічного руху», на думку провідних світових ЗМІ, президент Інституту політики Землі. Він вважає, що у людства не залишилося часу на розкачку і треба приймати конкретні рішення.

«Як швидко наша цивілізація почне занепадати, якщо ми продовжимо дотримуватися сценарію свого нормального розвитку? І як нам її врятувати? Книжка «СВІТ НА МЕЖІ» відповідає на ці питання...

На думку автора, «ідеальний шторм» або  «остаточна рецесія» можуть початися в будь-який момент… Що потрібно зробити, щоб змінити тенденції, які негативно впливають на світову економіку? Щоб вчасно її реструктурувати та уникнути економічного спаду, а також виникнення екологічного дефіциту, потрібна масова мобілізація, і провести її треба зі швидкістю, з якою рішення приймаються у воєнний час.

«У цій книжці ми називаємо реструктуризацію Планом Б. Ми переконані, що цей план або що-небудь йому подібне — наша єдина надія», — каже автор.

В основі Плану Б лежать дві ідеї. Що треба зробити, щоб втілити їх в життя, розповість ця книжка.

Документальний фільм «Століття дурнів (The Age of Stupid)»
Режисер: Франні Армстронг, Великобританія, 2009 р.

Ця картина — гібрид документального дослідження, ігрової антиутопії та анімації. У 2055 році, після низки викликаних глобальним потеплінням катастроф, світ перебуває на межі знищення: Лондон затоплений, Сідней горить, Лас Вегас перетворився на пустелю, Амазонські ліси знищені, Індія постраждала в ядерній війні. На Землі залишилася в живих лише одна людина — скромний службовець всесвітнього архіву, який записує перед камерою повідомлення майбутнім розумним істотам.

Переглядаючи та вивчаючи відеозаписи минулих років, він намагається зрозуміти, чому ж «після стількох зусиль, останнім актом нашого існування буде самогубство». Через особисту історію 6 осіб, які проживають в різних точках земної кулі, цей фільм перераховує вчинені людством помилки і застерігає нащадків від їх повторення. У ході розповіді розкриваються найактуальніші з нинішніх проблем людства — війни, сирітство, життя в умовах, що суперечать здоровому глузду, природні катаклізми, людська байдужість, корупція і вседозволеність сильних світу цього.

«Століття дурнів» дуже показово і просто демонструє нам причини майбутніх катастроф і можливого вимирання людства. Цей фільм унікальний, оскільки є першим фільмом про зміну клімату, який досяг широкої аудиторії через відкриту співпрацю всіх зацікавлених сторін, і тим, що він знятий не на гроші кінокомпаній, а на кошти майже 220 окремих груп і людей. 

Мультиплікаційний фільм «Навсікая з Долини Вітрів»
Режисер: Хаяо Міядзакі, Японія, 1984 р.

У низці мультфільмів майстра японської анімації Хаяо Міядзакі тема екології посідає центральне місце, і «Навсікая з Долини Вітрів» найбільш яскравий тому приклад. Цю картину розглядають як офіційну позицію режисера з приводу сучасних технологій: якщо судити по вітряках Долини Вітрів, Міядзакі виступає за альтернативні джерела енергії. У майбутньому людство, що сторіччями безоглядно експлуатувало природу, лягло жертвою своєї гордині. Землю спіткала жахлива екологічна катастрофа: процвітаючі колись промислові цивілізації перетворилися на прах, а поверхню планети вкрило гігантське море Лісу, що породжує чудовиськ.

Мирна Долина Вітрів — одне з царств, що утворилися на руїнах колишніх держав. Жителі Долини обожнюють свого доброго правителя і його дочку Навсікаю, незвичайну дівчинку, яка володіє даром заспокоїти будь-кого, навіть найстрашніше чудовисько. Але безтурботне існування Долини Вітрів порушується, коли починається війна за залишки дорогоцінних природних ресурсів планети. Навсікая опиняється в самому центрі подій. У спробі врятувати природу і людей їй доведеться пройти довгий і важкий шлях, побачити кров, людську підлість і відповідну жорстокість природи.

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!