Статті

Повернутися до переліку cтатей
Практикум еколога

Штрафні санкції у разі порушення податкового законодавства

Юлія Бойко,

експерт журналу, еколог

У № 3, 2020 журналу «ECОBUSINESS» ми розглянули питання щодо сплати екоподатку та подання звітності на поточний рік (див. статтю «Порядок і строки подання звітності та сплати екоподатку на 2020 рік». У квітневому випуску продовжено розгляд теми екооподаткування стосовно штрафних санкцій, які можуть виникнути в разі порушення податкового законодавства.

Відповідно до п. 109.1 ст. 109 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) податковими правопорушеннями є протиправні діяння (дія чи бездіяльність) платників податків, податкових агентів, та/або їх посадових осіб, а також посадових осіб контролюючих органів, що призвели до невиконання або неналежного виконання вимог, установлених цим Кодексом та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Згідно з п. 109.2 ст. 109 ПКУ вчинення платниками податків, їх посадовими особами та посадовими особами контролюючих органів порушень законів з питань оподаткування та порушень вимог, встановлених іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, тягне за собою відповідальність, передбачену цим Кодексом та іншими законами України.

Особи, які притягаються за вчинення правопорушень

Відповідно до п. 110.1 ст. 110 ПКУ платники податків, податкові агенти та/або їх посадові особи несуть відповідальність у разі вчинення порушень, визначених законами з питань оподаткування та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Види відповідальності за порушення законів з питань оподаткування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи

Відповідно до п. 111.1 ст. 111 ПКУ за порушення законів з питань оподаткування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, застосовуються такі види юридичної відповідальності:

111.1.1. фінансова;

111.1.2. адміністративна;

111.1.3. кримінальна.

Відповідно до п. 111.2 ст. 111 ПКУ фінансова відповідальність за порушення законів з питань оподаткування та іншого законодавства встановлюється та застосовується згідно з цим Кодексом та іншими законами. Фінансова відповідальність застосовується у вигляді штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) та/або пені.

Штрафна санкція (фінансова санкція, штраф) — визначена ПКУ як плата у вигляді фіксованої суми та / або відсотків, що справляється з платника податків у зв’язку з порушенням ним вимог податкового законодавства та іншого законодавства, а також за порушення у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Зверніть увагу!

Штрафні санкції, що найчастіше накладаються на платників податків, умовно можна розділити на наступні групи:

  • штрафні санкції за неподання податкових декларацій;
  • за заниження податкових зобов’язань, виявлене в результаті перевірок податковим органом;
  • штрафні санкції в результаті виявлення арифметичних або методологічних помилок у поданій податковій декларації;
  • за несплату або несвоєчасну сплату податкових зобов’язань.

Пропоную розглянути більш докладно ті випадки штрафних санкцій за порушення податкового законодавства відповідно до ПКУ, з якими найчастіше можуть зіштовхнутися платники екологічного податку…

Увага! Стаття публікується частково!

Повна версія - в журналі «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» №4, 2020

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!