Новини

Повернутися до переліку новин

Чи необхідно отримувати комунальному підприємству, якому передано в користування звалище, дозвіл на поводження з відходами?

Підприємство має договір з комунальним підприємством на вивезення відходів ТБО, виробничих відходів на звалище. Хто є платником екологічного податку? Чи необхідно отримувати комунальному підприємству, якому передано в користування звалище, дозвіл на поводження з відходами?


Відповідь: Вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, визначено Податковим кодексом України (далі — ПКУ).

Відповідно до ст. 240, 240.1.3 ПКУ платниками податку є суб’єкти господарювання, юридичні особи, що не провадять господарську (підприємницьку) діяльність, бюджетні установи, громадські та інші підприємства, установи та організації, постійні представництва нерезидентів, включаючи тих, які виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їх засновників, під час провадження діяльності яких на території України і в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони здійснюються розміщення відходів (крім розміщення окремих видів (класів) відходів як вторинної сировини, що розміщуються на власних територіях (об’єктах) суб’єктів господарювання).

Згідно зі ст. 14.1.223 ПКУ розміщення відходів — постійне (остаточне) перебування або захоронення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи об’єктах (місцях розміщення відходів, сховищах, полігонах, комплексах, спорудах, ділянках надр тощо), на використання яких отримано дозволи уповноважених органів.

Аналогічне положення передбачено і ст. 1 Закону України «Про відходи». Враховуючи викладене, платником екологічного податку за розміщення відходів є комунальне підприємство. Вказана позиція викладена ДФС і в індивідуальних податкових консультаціях.

ЩОДО ДОЗВОЛУ НА ПОВОДЖЕННЯ З ВІДХОДАМИ

Відповідно до ст. 17 Закону України «Про відходи» суб’єкти господарської діяльності у сфері поводження з відходами зобов’язані мати дозвіл на здійснення операцій у сфері поводження з відходами, якщо їхня діяльність призводить до утворення відходів, для яких Пзув перевищує 1000.

Також згідно зі ст. 32 даного Закону з метою обмеження та запобігання негативному впливу відходів на навколишнє природне середовище та здоров’я людини забороняється провадити будь-яку господарську діяльність, пов’язану з утворенням відходів, без одержання від місцевих органів виконавчої влади дозволу на здійснення операцій у сфері поводження з відходами відповідно до вимог цього Закону.

Зберігання та видалення відходів здійснюються в місцях, визначених органами місцевого самоврядування з урахуванням вимог земельного та природоохоронного законодавства, за наявності дозволу на здійснення операцій у сфері поводження з відходами, в якому визначені види та кількість відходів, загальні технічні вимоги, заходи безпеки, відомості щодо утворення, призначення, методів оброблення відходів відповідно до встановлених умов їх зберігання.

Визначені для зберігання та видалення відходів місця чи об’єкти повинні використовуватися лише для відходів, заявлених на одержання дозволу на здійснення операцій у сфері поводження з відходами.

Водночас згідно зі ст. 18 Закону України «Про відходи» до компетенції Кабінету Міністрів України у сфері поводження з відходами належить затвердження порядку надання дозволів на здійснення операцій у сфері поводження з відходами.

Наразі вказаний порядок не затверджено. За умови відсутності затвердженого порядку надання дозволів на здійснення операцій у сфері поводження з відходами, комунальне підприємство позбавлено можливості отримання відповідного дозволу.


Публікація є частиною журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» №12, 2021

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!