Новини

Повернутися до переліку новин

Чи підлягають ліцензуванню заготівля, збір, переробка поліетилену, автошин та металобрухту (чорні та кольорові)?

 Чи підлягають ліцензуванню заготівля, збір, переробка поліетилену, автошин та металобрухту (чорні та кольорові)? Які нормативно-правові документи підтверджують скасування ліцензій або, навпаки, обов’язок її отримання?


Відповідь: За загальним правилом суб’єкти господарської діяльності у сфері поводження з відходами зобов’язані на основі матеріально-сировинних балансів виробництва виявляти і вести первинний поточний облік кількості, типу і складу відходів, що утворюються, збираються, перевозяться, зберігаються, обробляються, утилізуються, знешкоджуються та видаляються, і подавати щодо них статистичну звітність у встановленому порядку (п. «г») ч. 1 ст. 17 Закону України «Про відходи»).

Перелік видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, визначено статтею 7 даного Закону, який передбачає ліцензування провадження господарської діяльності з поводження з небезпечними відходами. Поводження, операції з металобрухтом вказаним переліком не передбачені.

Відповідно до пункту 14 частини першої статті 7, абзацу першого частини другої статті 9 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» постановою Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 р. № 446 затверджено Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з поводження з небезпечними відходами (надалі – Ліцензійні умови).


Довідково:
Відповідно до Ліцензійних умов небезпечні відходи визначені як відходи, що мають такі фізичні, хімічні, біологічні чи інші небезпечні властивості, які створюють або можуть створити значну небезпеку для навколишнього природного середовища і здоров’я людини та які потребують спеціальних методів і засобів поводження з ними


Зокрема, це небезпечні відходи визначені розділом А Жовтого переліку відходів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про контроль за транскордонними перевезеннями небезпечних відходів та їх утилізацією/видаленням і Жовтого та Зеленого переліків відходів» від 13 липня 2000 р. № 1120.

У вказаному переліку відходи поліетилену, автошин (гуми) відсутні, а отже, не мають статусу небезпечних та поводження з ними не потребує ліцензування.

Також за ст. 2 Закону України «Про металобрухт» Закон України «Про відходи» не поширюється на відносини, що виникають у процесі збирання, заготівлі та здійснення операцій з металобрухтом.

Отже, поводження, операції з металобрухтом не передбачають ліцензування.

Додатково винятковий перелік дозвільних документів у сфері господарської діяльності визначено Законом України «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності», що також не містить дозвільних документів щодо поводження з відходами поліетилену, автошин та металобрухтом

Публікація є частиною журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» №7, 2021

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!