Статті

Повернутися до переліку cтатей
Альтернативні види енергії

Як отримати електричну енергію з курячого посліду?

Птахофабрика «Оріль-Лідер»,  що входить  до складу агроіндустріального холдингу МХП, як і інші його підприємства, постійно вдосконалює своє виробництво.

Одним із таких прикладів є внутрішньогосподарський комплекс з виробництва біогазу, що був побудований на території ПрАТ «Оріль-Лідер».

Завдяки комплексу, сьогодні підприємство є постачальником 5,5 МВт/год електричної енергії.  

Сировиною для виробництва біогазу є побічні продукти тваринного походження — суміш курячого посліду з підстилкою, яка утворюється в результаті вирощування курчат-бройлерів, відходи рослинництва і рідкі органічні відходи: стічні води забійного цеху і від миття пташників, також додається силосна маса Сорго.

Структурно біогазовий комплекс можна розділити на три технологічні частини: дільниця з виробництва біогазу, когенераційна дільниця та дільниця сепарації.

На першій дільниці виробляється біогаз. На другій при спаленні біогазу генерується електрична та теплова енергія. На третій дільниці отримують високоякісне органічне добриво — біодобриво.
30% теплової енергії, що отримується в результаті виробництва біогазу, використовується для виробничих потреб самого комплексу, решта — 70 % теплової енергії йде на опалювання адміністративного комплексу, виробництво пари, гарячої води та опалення виробничої дільниці з вирощування птиці №10.

Біогаз виробляється в результаті анаеробного зброджування органічної частини відходів, що піддаються біологічному розкладанню, з подальшим спалюванням його в генераторах для отримання електричної та теплової енергії.

Для організації технологічного процесу та забезпечення комплексу використовуються новітні технології та передове технологічне обладнання найкращих світових виробників.


Ферментатори

В результаті роботи внутрішньогосподарського комплексу з виробництва біогазу підприємству вдалося  вирішити наступні задачі:

  • виробництво «зеленої енергії», як джерело відновлюваної енергетики;
  • мінімізація енергоресурсів;
  • переробка побічних продуктів тваринного походження;
  • виробництво якісного органічного добрива — біодобрива.

Біогазовий  комплекс дозволяє зменшувати викиди забруднюючих речовин в атмосферне  повітря, а саме: метану, аміаку, сірководню та СО2. Вся електроенергія, що  виробляється біогазовим  комплексом  за «зеленим тарифом», продається в мережу об’єднаної енергетичної системи України.

Україна, як частина європейської спільноти, має використовувати концепцію сталого розвитку як основну стратегію «зеленої» модернізації економіки. Це необхідно для підвищення енергетичної безпеки як елемента державної безпеки країни. Важливими елементами такої модернізації економіки є впровадження технологій енергоефективності та відновлювальних джерел енергії, що суттєво сприяє покращенню стану навколишнього природнього середовища, зменшенню техногенного навантаження на довкілля.

Біогаз — це альтернативний вид енергії, що допоможе замінити природний газ. Крім того, це різновид «зелених технологій». Ми не тільки отримуємо джерело енергії, але і переробляємо відходи. Завдяки виробництву біогазу, зменшується використання природного газу, який приходиться закуповувати за  кордоном. У той же час, ми розвиваємо місцеву економіку, з'являються робочі місця, а гроші залишаються в регіонах.

Автор —  Оксана Михайловська

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!