Новини

Повернутися до переліку новин

Альтернативне паливо як метод забезпечення дотримання принципів сталого розвитку та підвищення енергоефективності виробництва цементу

Україна задекларувала свою свідому участь у глобальній політиці, спрямованій на сталий розвиток та зменшення шкідливого впливу на довкілля. Серед цілей цієї політики важливе місце займають заходи по широкому використанню відновлювальних джерел енергії (ВДЕ). Постійне зростання цін на викопне паливо призводить до того, що енергетичне використання альтернативних палив з горючих промислових і комунальних відходів стає одним із головних напрямків діяльності цементної промисловості на шляху до підвищення ефективності виробництва. Як забезпечити дотримання принципів сталого розвитку та підвищити енергоефективності виробництва цементу? З’ясовуємо в матеріалі. 

Враховуючи цілі сталого розвитку, Урядом країни було прийнято та наразі реалізується Енергетична стратегія України на період до 2035 року «Безпека, енергоефективність, конкурентоспроможність». Передбачаються зміни у підходах до формування енергетичної політики держави: мінімізується домінування одного з видів виробництва енергії або джерел та/або шляхів постачання палива. Разом з цим віддається перевага підвищенню енергоефективності й використанню енергії із відновлюваних та альтернативних джерел. 

Впродовж багатьох десятиліть основними джерелами електроенергії були такі види викопного палива, як вугілля, нафта і газ. Однак при спалюванні вуглеводневого палива відбувається викид в атмосферу парникових газів, які призводять до зміни клімату та негативно впливають на добробут людей і довкілля. На енергетику припадає близько 60 % від загального обсягу глобальних викидів парникових газів. Зниження інтенсивності викидів вуглецю в енергетиці є ключовим завданням для досягнення довгострокових цілей у сфері боротьби зі зміною клімату. 

Країни світу прискорюють перехід до недорогої, надійної і збалансованої енергетичної системи, інвестуючи у відновлювані джерела енергії, надаючи пріоритет енергозберігаючій практиці, а також використовуючи технології та інфраструктуру, засновані на чистій енергії. 


Зверніть увагу!

Вже сьогодні в більшості країн ЄС заборонено складувати відходи, калорійність яких перевищує 6 МДж/кг, оскільки їх можна використовувати як сировину для виробництва альтернативного палива і термічно утилізувати. Тому виникає потреба в пошуку методів повторного використання відходів (вилучення цінної сировини, рециркуляція, термічна утилізація тощо).


Висока енергоємність виробництва портландцементного клінкеру, а також постійне зростання цін на викопне паливо призводять до того, що енергетичне використання альтернативних палив з горючих промислових і комунальних відходів стає одним із головних напрямків діяльності цементної промисловості на шляху до підвищення ефективності виробництва. Теплова енергія становить більш як 40 % вартості готового портландцементу, електрична — більш як 25 %. На виробництво однієї тонни портландцементу затрачається близько 60-130 кг природного палива, а утворюється від 879 до 680 кг вуглекислого газу, зменшення викидів якого вимагають основні положення Кіотського протоколу до Рамкової Конвенції ООН….

Як підвищити енергоефективность виробництво цементу — читайте в журналі №11, 2021 «ECOBUSINESS. Екологія підприємства».


З питань передплати:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!