Новини

Повернутися до переліку новин

22 березня — Всесвітній день води

22 березня уся світова спільнота відзначає Всесвітній день води під гаслом: «Вода для всіх».

Уперше ідея проведення Всесвітнього дня води прозвучала на Конференції ООН з охорони довкілля, що відбулася в 1992 році в Ріо-де-Жанейро.  Відтоді, Всесвітній день води святкується щорічно.

Вода є основою життя на Землі, вона використовується майже в усіх сферах людської діяльності. Її значення в економічному і соціальному розвитку суспільства повсякденно зростає.

Водні ресурси виступають, як головний фактор планування, розвитку і розміщення майже всіх галузей економіки. Стале функціонування і розвиток країни, рівень життя, здоров’я і добробуту її громадян тісно пов’язані зі станом водних ресурсів.

25 вересня 2015 року держави – члени ООН прийняли Порядок денний щодо сталого розвитку до 2030 року, яким визначено 17 цілей сталого розвитку задля досягнення добробуту для всіх, забезпечення при цьому збереження ресурсів планети. Питання охорони вод та невиснажливе використання водних ресурсів знайшли відображення в переважній більшості цілей сталого розвитку.

Для України питання води також є надзвичайно актуальним, адже не зважаючи на велику кількість річок, Україна, за запасами доступних до використання водних ресурсів належить до малозабезпечених країн Європи та світу. Так, на одну людину в Україні в середньому припадає лише 1 тисяча кубічних метрів річкового стоку у рік, у той час, як за оцінкою Європейської Економічної Комісії ООН держава, водні ресурси якої не перевищують 1,7 тисяч кубічних метрів на людину, вважається водонезабезпеченою.

Враховуючи те, що в Україні, з одного боку, низький рівень водозабезпечення, а з іншого, діє потужний водоємкий виробничий комплекс, що не відповідає відновлюваній спроможності водних екосистем, проблема раціонального використання води стала одним з чинників національної безпеки України.

Тому нагальною потребою сьогодення є запровадження нових ресурсозберігаючих технологій, насамперед у тих галузях економіки, які є найбільшими забруднювачами – у промисловості, житлово-комунальному господарстві та сільськогосподарському виробництві.

Беручи курс на Європейську інтеграцію, Україна взяла зобов’язання впровадити у національне законодавство норми 6 європейських директив, передбачених Угодою про Асоціацію і пов’язаних із водою. Це Водна рамкова і паводкова директиви, Директива про питну воду та Директива про нітратне забруднення, Директива про очистку міських стічних вод та Європейська морська стратегія.

Наразі, завдяки наполегливій роботі Парламенту та Уряду України, Мінприроди, Держводагентства, фахівців профільних наукових установ і організацій, неурядових громадських організацій, Україна досягла суттєвого прогресу у впровадженні європейських принципів і підходів до збалансованого управління водними ресурсами.

Так, 2016 року прийнято Закон України щодо запровадження інтегрованих підходів до управління водними ресурсами за басейновим принципом, яким створено правову основу впровадження принципів і підходів Водної рамкової та Паводкової директив, внесені зміни до законодавства з питань питного водопостачання та водовідведення. Проте, попереду ще багато роботи.

Узяті Україною зобов’язання е дуже амбітними, але спільними зусиллями ми вибудуємо ефективну модель управління водними ресурсами на засадах басейнового принципу.

Всесвітній день води – це свято професіоналів, для яких охорона вод і відтворенням водних ресурсів, є щоденною роботою.

Хай наші ріки будуть чистими і прозорими!

 

Джерело: офіціний портал Мінприроди

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!