Новини

Повернутися до переліку новин

Зелена дорога екопоселень

24 лютого Росія напала на Україну.

Наступного дня, 25 лютого ГС “Глобальна мережа екопоселень” та ГС “Пермакультура в Україні” об’єднали зусилля, мобілізували свої мережі і створили мапу локацій в сільській місцевості, що готові приймати людей, які шукають короткострокового чи довгострокового прихистку. В партнерстві з організацією Global Ecovillage Network Europe ми створили також мапу європейських еко-спільнот, що готові приймати українських біженців.

Станом на кінець квітня ми маємо близько 70 локацій в Україні і 300 в Західній Європі, і українські локації прийняли близько 2000 осіб.

Ми займаємося щоденним оновленням цієї мапи, координацією людей та локацій, збором коштів та перенаправленням їх на потреби створених прихистків.

Проект підтримується за рахунок пожертв та грантів:

  • Європейська мережа екопоселень GEN Europe приймає українців в своїх поселеннях та збирає для нас пожертви. Ми маємо регулярні зізвони з Радою організації та національними координаторами для взаємопідтримки та розвитку проекту.
  • Данська мережа екопоселень LOES допомогла нам отримати грант від фонду розвитку громадянського суспільства CISU, який покриває наразі базові потреби внутрішньо переміщених осіб в наших спільнотах. Також LOES зібрали і відправили нам гуманітарний вантаж.
  • Фонд Fondation de France підтримав наш проєкт грантом, спрямованим на покращення умов проживання внутрішньо переміщених осіб, забезпечення альтернативними джерелами енергії та сільськогосподарським обладнанням для підвищення харчової безпеки.
  • Проект “Німецько-українська співпраця в галузі органічного сільського господарства” підтримав нас інформаційною кампанією для збору пожертв.
  • Visegrad and Beyond Permaculture Partership додали пермакультурні центри Вишеградського регіону до мапи, налагодили роботу національних координаторів по роботі з переміщеними особами.
  • Global Village Institute for Appropriate Technolog провадять фандрайзингову кампанію для потреб проекту.
  • Gas Up Ukraine Canada - провадять фандрайзингову кампанію для забезпечення екопоселень паливом.
  • Ініціативний центр сприяння активності та розвитку громадського почину «Єднання» повірив в важливість нашого проєкту і підтримав 5 локацій фінансами для їхнього розвитку.
  • Mission Bambini Foundation профінансували покупку 12 планшетів для шкільного онлайн навчання дітей на наших локаціях.
  • Agro-Perma_Lab  - провадять фандрайзингову компанію у Польщі.
  • Організація "Дунайська соя" підтримала наші локації органічними продуктами харчування від українських виробників.
  • Міжнародна органічна торгова організація Sunrise Foods підтримала наш проєкт корпоративною пожертвою.
  • Благодійний фонд британського косметичного бренду LUSH підтримав проєкт грантом для закупівлі бочок для збору дощової води.
  • І ще багато наших друзів з усього світу, яким ми надзвичайно вдячні!

Чому екопоселення і центри пермакультури?

  • Наші локації знаходяться в сільській місцевості, яка є більш безпечною ніж міста.
  • Наша мережа покриває всю Україну, що дозволяє не тільки знайти локацію ближче до себе, але й пересуватися по локаціях як по коридору у випадку, якщо ви рухаєтесь в бік західного кордону. Саме так виникла назва “Зелена дорога”.
  • Екопоселення є достатньо сталими завдяки згуртованості, харчовим запасам, вмінню вирощувати їжу.
  • В більшості екопоселень є вільні будинки, які використовуються для розміщення внутрішньо переселених осіб.
  • Мешканці цих спільнот відрізняються доброзичливістю і здатні надати психологічну підтримку вимушено переселеним особам.
  • Практично в усіх спільнотах є діти, що спрощує перебування внутрішньо переміщених осіб з дітьми.

Що ми робимо крім розміщення внутрішньо переміщених осіб?

Наразі у нас декілька напрямків діяльності:

  1. Покращення умов проживання внутрішньо переміщених осіб. Спартанські умови сільських будинків в тихій місцевості були в радість людям, які тікали від бойових дій, перші дні та тижні. Тепер, коли зрозуміло, що війна затягується, і цим людям жити тут ще довго (а деяким з них і нема, куди повертатися), ми шукаємо можливості покращити їхній побут: завести воду в будинок, поставити бойлери, обладнати санвузли та кухні, поставити ліжка замість матраців на підлозі, купити пральні машини та холодильники.
  2. Збільшення місць для прийому людей. В більшості локацій ще є будинки, які можна обладнати для прийому людей.
  3. Облаштування дитячих майданчиків та ігрових кімнат. Внутрішньо переміщені діти та місцеві діти потребують комфортних та безпечних місць для проведення часу. Цє є особливо важливим для психологічної реабілітації дітей, що мали досвід перебування в зоні бойових дій.
  4. Розвиток сільського господарства. Наші локації вміють вирощувати їжу для себе в екопогічний спосіб. Тепер перед ними стоїть важливе завдання забезпечити їжею не тільки себе, а й людей, яких вони прихистили, і навіть більше. Адже, зважаючи на ризик продовольчої кризи, харчова безпека тепер має особливе значення. Наші локації потребують дрібної сільськогосподарської техніки, теплиць, ємностей для збору дощової води тощо для проведення ефективної фермерської діяльності.
  5. Розвиток зеленої енергетики. Ситуація із нестабільним доступом до пального та перебої з електроенергією демонструють необхідність пошуку альтернативних джерел енергії для самозабезпечення.
  6. Розвиток сталого підприємництва. Частина мешканців локацій самі залишилися без доходу та можливості продовжувати свої професійні справи. Їм треба переорієнтовуватися та інвестувати в нові напрямки. Найбільш перспективними в їхніх умовах є переробка продуктів харчування та ремонтно-будівельна діяльність. 

Два додаткових напрямки нашого проєкту:

  • Реабілітація для волонтерів. Пілотний проект на локації “Тепла гора” в Івано-Франківській області показав свою ефективність у проведенні вихідних перезавантаження для волонтерів, що працюють з людьми в Івано-Франківську, та потребують відпочинку, щоб уникнути вигорання. Цей досвід ми будемо поширювати на інші локації.
  • Реабілітація для дітей. Карбонова ферма “Зелений гай” в Дніпропетровській області регулярно приймає групи дітей з міста Дніпро і проводить з ними активності на природі, у спілкуванні з тваринами. Це допомагає дітям забути жахи війни та відновитися психологічно.

Подивитися фільм про "Зелену дорогу екопоселень": https://youtu.be/1Fj3HJ0zPlg

Підтримати проєкт https://genukraine.com.ua/index.php/uk/gen-ukraine/nashi-proekty/zelena-doroha-ekoposelen

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!