Новини

Повернутися до переліку новин

5 трендів ESG-інвестування світової економіки

Ще у 2020 році попит на стійкі інвестиції випередив традиційні.

Згідно з дослідженням Асоціації люксембурзької фондової індустрії (ALFI), більше половини нових підписок припали на ESG-фонди.

Розглянемо п’ять трендів ESG-інвестування, які, згідно з прогнозами експертів, проявляться у світовій економіці найближчі кілька років.

  1. Покращення збору ESG-даних у відповідь на нові вимоги до звітності

Якість та обсяг ESG-даних продовжать зростати як результат посилення вимог до корпоративної звітності.

Теперішня неоднорідність стандартів звітності ускладнює процес збору та порівняння даних про прогрес у сфері ESG для інвесторів, а також перешкоджає реагуванню на ризики та можливості в даній сфері. Уніфіковані вимоги допоможуть спростити цей процес.

Регулюючі структури по всьому світу зіткнулися з проблемою нестачі чітких визначень та стандартизованих даних. У Європі ухвалили Регламент про розкриття інформації щодо стійкого фінансування (SFDR), який накладає зобов’язання про розкриття ESG-даних, а «Зелена» таксономія ЄС надає список екологічно стійких видів діяльності. SFDR розроблений з метою підвищення прозорості сталої діяльності, запобігання так званому грінвошінгу (greenwashing) та забезпечення зваженого прийняття інвестиційних рішень. Регулюванню підлягають усі учасники фінансового ринку незалежно від класу активів, включаючи неліквідні активи – їх фондовим менеджерам доведеться підготуватися до впровадження періодичної звітності (2 рівень) у липні 2022 року (перенесено на січень 2023 року – GD).

До аналогічних стандартів інших юрисдикцій відносяться, наприклад, Керівні принципи управління екологічними ризиками, складені Валютно-фінансовим управлінням Сінгапуру, тоді як регулюючі органи Індії зовсім недавно оголосили про намір розробити стандарти розкриття даних для фондів спільного ESG-інвестування, які повинні набути чинності у жовтні 2022 року.

  1. Особлива увага до соціальних факторів

Ще в 2020 році пандемія Covid-19 розкрила цілий пласт системних соціальних проблем та поставила їх на перший план у суспільному дискурсі. Раніше ці проблеми поступалися пріоритетністю екологічному порядку денному, оскільки їх складніше визначити та оцінити масштаби.

Коли йдеться про поліпшення фінансової стійкості, не слід недооцінювати соціальні ризики – їх вплив може бути дуже значущим. Наприклад, дотримання вимог з охорони праці та техніки безпеки вимагає від підприємців певних початкових вкладень, проте це, як наслідок, знижує ризик судових справ, що можуть бути дороговартісними. Тому ESG-інвесторам особливо важливо враховувати різноманітність та інклюзивність, а також поточні соціальні проблеми.

  1. Уловлювання СО2 та вуглецеві заліки стануть мейнстримом

Компенсація викидів СО2 або інших парникових газів (завдяки вуглецевим залікам) стане мейнстримом, оскільки ці заходи пропонують короткострокове рішення для скорочення викидів.

Зрозуміло, існують традиційні методи уловлювання (висаджування дерев або відновлення виснажених земель), проте наразі перевага надається більш передовим рішенням, таким як технології уловлювання та зберігання вуглецю, що дозволяють видаляти CO2 з атмосфери.

  1. Оцінка впливу на біорізноманіття

По всьому світу стрімко скорочується біологічне розмаїття (тобто різноманіття живих істот на планеті). На умовах життя та економіці це може позначитися так само серйозно, як зміна клімату. Як показала пандемія Covid-19, торгівля дикими тваринами та рослинами поряд із вирубуванням лісів задля задоволення сільськогосподарських потреб або девелопменту можуть призвести до нових зоонозних захворювань. Це, в свою чергу, має катастрофічні наслідки для економіки.

Розкриття інформації про вплив на біорізноманіття – практика, яка поки що рідко трапляється, але в деяких країнах від інвестфондів вже почали вимагати звіти про вплив їхньої корпоративної діяльності на біорізноманіття. У Франції, наприклад, фінансові установи повинні розкривати свої стратегії зменшення впливу на біорізноманіття, включаючи конкретні цільові показники та інструменти приведення місцевих стратегій у відповідність з міжнародними цілями в області збереження біорізноманіття. З 1 січня 2022 року, згідно з SFDR, інвестфонди ЄС зобов’язуються звітувати про діяльність, яка негативно впливає на крихкі зони біорізноманіття.

  1. Азія посилить відданість ESG-принципам

Прискорена урбанізація та індустріалізація Азії за останні двадцять років спонукала виникненню попиту на інфраструктуру у сферах енергетики, транспорту, водопостачання та управління відходами.

Проте на тлі пандемії проблеми виявились і тут. Наприклад, азійські країни зіткнулися з різким зростанням обсягів міських відходів: з метою дотримання санітарних норм споживачі масово повернулися до одноразових пакетів, посуду та упаковки.

Це наголошує на необхідності створення циркулярної економіки, стійких та відновлюваних джерел енергії, а також «озеленення» технологій будівництва поряд зі зведенням стійких транспортних мереж по всьому континенту.

Голова КНР Сі Цзіньпін хоч і не заборонив використання вугілля в енергетиці, але пообіцяв запровадити «жорсткий контроль» у рамках плану досягнення кліматичної нейтральності до 2060 року. Зростання попиту на стійкість як таку в постковідному світі відкриє безліч можливостей для ESG-інвестицій в Азії.

Екологічні наслідки локдаунів, пов’язаних з пандемією Covid-19, поряд з ознаками зміни клімату по всьому світу підвищили інтерес до сталого інвестування. Нещодавнє дослідження консалтингової компанії Casey Quirk демонструє, що до 2025 року інвестори мають намір вкласти $3,2 трлн в реалізацію стійких стратегій.

Джерело: greendeal.org.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!