Новини

Повернутися до переліку новин

П’ятиетапний план переходу до «зеленої» системи, що включає соціальну справедливість та економічне зростання

Чому справедливий перехід має вирішальне значення для зміни клімату?

Саме політика, інвестиційний вибір і бізнес-практика визначають, чи опиниться працівники, компанії та економіка в глухому куті чи процвітатимуть після переходу до сталого майбутнього.

В основі справедливого переходу лежить визнання складності системних змін, які необхідні для досягнення цілей щодо клімату та сталого розвитку.

У всьому світі 1,2 мільярда робочих місць тісно залежать від природних систем і екологічних послуг. Нещодавнє дослідження показує, що зміна клімату може коштувати світові 10% загальної економічної вартості до 2050 року. Практично жодна країна не звільняється від цього, але країни, що розвиваються, несуть основний тягар впливу зміни клімату та інших екологічних криз.

Коли справа доходить до кліматичних дій, бездіяльність не є варіантом – будь то з екологічної чи економічної та соціальної точки зору. 29,4 трлн доларів США для кліматичних інвестицій — це зелене будівництво, електромобілі, покращене управління водними ресурсами, відновлювані джерела енергії та управління відходами в містах на ринках, що розвиваються.

Очікується, що лише заходи, пов’язані з відновлюваними джерелами енергії та енергоефективністю, до 2030 року забезпечать чистий позитивний вплив на 18 мільйонів робочих місць у всьому світі.

Доступ до чистої енергії, стійкі методи сільського господарства та оплата екологічних послуг можуть принести користь неблагополучним сільським районам.

Для досягнення інклюзивного переходу вирішальними є як результат, так і шлях

Йдеться про досягнення чистого нуля та здоровішого природного середовища, одночасно забезпечуючи розвиток з гідною працею та соціальною справедливістю. Він також керує процесом, допомагаючи переорієнтувати наші економіки, ринки праці та робочі місця.

Світ стикається з багатьма проблемами: від економічної вразливості до розширення нерівності та зростання викидів. Вузькі, закриті підходи до зростання чи захисту навколишнього середовища не можуть вирішити їх. В основі справедливого переходу лежить визнання складності системних змін, які необхідні для досягнення цілей щодо клімату та сталого розвитку.

Досягнення чистого нуля вимагає широкомасштабної трансформації економіки та бізнесу. Це вплине на робочу силу, споживачів і місцеве населення. Ігнорування впливу створює серйозні ризики також для урядів і компаній. Це може призвести до зворотної реакції та відштовхування, що зірватиме плани декарбонізації. Це може відштовхнути фінансистів і клієнтів, яких відлякують непом'якшені соціальні наслідки. Це може скомпрометувати відносини в ланцюжку поставок.

Зосередження на ризиках вводить в оману, існує велика кількість можливостей

Це допомагає досягати кліматичних та інших екологічних цілей, дотримуючись обіцянок щодо якісних робочих місць і економіки, яка працює для багатьох. Це спосіб отримати навички та підтримку, необхідні для навігації змінами.

Інтерес до справедливого переходу зростає не лише серед організацій працівників та громадянського суспільства, а й серед урядів, компаній та інвесторів. Це стрибок вперед. Нам потрібні всі руки. Збільшення зобов’язань не повинно перетворюватися на поширення взаєморозуміння, особливо якщо це означає розмивання поняття справедливого переходу та зниження його ефективності.

П’ятиетапний план переходу до «зеленої» системи, що включає соціальну справедливість та економічне зростання

Керівні принципи справедливого переходу Міжнародної організації праці (МОП) щодо справедливого переходу до екологічно стійких економік і суспільств для всіх є надзвичайно важливими в цьому контексті. Вони є ключовим міжнародним довідником, що забезпечує основу з принципами та вихідними точками для справедливого переходу. Їх узгодили представники урядів і соціальних партнерів у всьому світі. Ось план із п’яти кроків:

1. Інклюзивний і справедливий процес

Процес має бути інклюзивним і справедливим, щоб і результат був інклюзивним і справедливим. Враховуючи центральне значення гідної праці, соціальний діалог за участю представників працівників і роботодавців є основою справедливого переходу. Перехід до чистого нуля впливає на цілий ряд зацікавлених сторін: консультації з корінними народами та групами громадянського суспільства повинні проводитися з самого початку. Соціальний діалог і залучення зацікавлених сторін уможливлюють амбітні кліматичні дії шляхом мобілізації широкої підтримки. Вони також допомагають розробити заходи, які відповідають потребам на місці.

2. Повага до основних принципів і прав на роботі

Права працівників мають бути забезпечені: основні трудові права мають вирішальне значення для підходу «не нашкодь» і є умовою досягнення цілей гідної праці.

3. Контроль та оцінка

Кваліфікація та кількісна оцінка впливу необхідна для прийняття рішень на основі фактичних даних, обґрунтованої політики та надійних інвестиційних проектів. Вони також є важливими для моніторингу та оцінки та підзвітності.

4. Планування

Деякі з найгірших результатів походять від непередбачуваних і некерованих змін. Справедливий перехід базується на плануванні. Плани справедливого переходу служать для встановлення цілей і пріоритетів і для досягнення узгодженості між різними сферами та учасниками. Надійні державні плани, підкріплені фінансуванням, також життєво важливі для надання чітких політичних сигналів і стимулювання інвестицій і дій приватного сектора.

5. Узгодженість політики

Потрібні заходи в різних сферах політики, починаючи від макроекономічної політики та політики зростання, до кліматичних і галузевих стратегій, зайнятості, навичок та іншої політики ринку праці, розвитку підприємств, соціального захисту, прав і соціального діалогу, з ґендерними аспектами. Ключовою є узгодженість політики.

Інвестиції в інфраструктуру можуть бути спрямовані на підтримку кліматичних цілей, одночасно забезпечуючи гідну роботу та максимізуючи економічні вигоди в ланцюгах постачання. Універсальні системи соціального захисту, здатні реагувати на кліматичні ризики, і кліматичні заходи є життєво важливими для стійкості працівників і громад. Навички та перенавчання, які відповідають переходу, можуть сприяти працевлаштуванню потенційно переміщених працівників, надати молоді потрібні навички для нових екологічних робочих місць і допомогти залучити інвестиції.

Важливий вплив мають міжнародні угоди

У преамбулі Паризької угоди визнається необхідність справедливого переходу та гідної праці, а справедливі переходи МОП забезпечують основу для реалізації цих зобов’язань на практиці. Міжнародна сфера має також сприяти технічній допомозі та фінансуванню для справедливого переходу для країн, що розвиваються, які терміново потребують активізації.

Національні плани мають враховувати структуру економіки та ринків праці, вразливість, кліматичні цілі та наслідки переходу. Вони вимагатимуть узгоджених зусиль галузевих міністерств, організацій працівників і роботодавців через соціальний діалог і залучення інших зацікавлених сторін.

Оскільки різні регіони всередині країни, як правило, зазнають різного впливу, шляхи простого переходу потребуватимуть локалізованого виміру.

Плани справедливого переходу на регіональному рівні та інвестиції на основі розміщення дозволяють більш деталізувати та пріоритезувати заходи, які чітко реагують на конкретні економічні, соціальні та екологічні фактори.

Компанії та робочі місця знаходяться на передовій змін

Справедливий перехід на рівні компанії означає усунення ризиків і використання можливостей. Йдеться про забезпечення трудових прав і прав людини, коли підприємства виходять на зелений сектор. Це етично, і це допоможе втримати споживачів і фінансистів, оскільки зелені сектори все частіше розглядаються з ширшої точки зору сталого розвитку. Компанії можуть зіграти певну роль у максимізації соціальних та трудових дивідендів. Це підтримає їх ліцензію на діяльність і дозволить їм отримати вигоду від стимулів і фінансування, що з’являється.

Справедливий перехід стосується змін у процесах і бізнес-моделях, пов’язаних із діяльністю з інтенсивними викидами або поступовим припиненням використання викопного палива.

Йдеться про мінімізацію та пом’якшення негативних наслідків праці шляхом перерозподілу, перекваліфікації або дострокового виходу на пенсію на основі соціального діалогу та про пошук шляхів сприяння конверсії активів і відродженню місцевої економіки. Плани справедливого переходу на рівні компанії є потужним інструментом для стимулювання цього процесу: вони можуть допомогти уникнути протистоянь і спрямувати зміни через довіру та співпрацю.

Нам потрібно намітити сміливі нові напрямки дій, щоб забезпечити стабільний клімат і природні системи. Використання простого переходу як компасу є ключовим для того, щоб ми досягли цього, не залишивши нікого позаду.

 

Джерело: https://www.weforum.org/agenda/2022

 

 

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!