Новини

Повернутися до переліку новин

Перший у світі тариф на викиди CO2 буде введений в ЄС до 2026 року

Країни ЄС підтримують рішення блоку ввести перший у світі тариф на викиди вуглекислого газу на імпорт забруднюючих товарів.

Більш тонкі деталі плану ще потрібно уточнити на майбутніх переговорах.

Отже, що означатиме тариф? 

ЄС хоче ввести витрати на викиди CO2 при імпорті сталі, цементу, добрив, алюмінію та електроенергії з 2026 року. Це крок, спрямований на захист європейської промисловості від підриву дешевшими товарами, виробленими в країнах із слабкішими екологічними правилами.

Трирічний перехідний етап для збору розпочнеться у 2023 році, тому країни ЄС та Європейський парламент змагаються за затвердження правил цього року. Міністри фінансів країн ЄС у березні узгодили свою переговорну позицію.

Тариф на викиди CO2 є частиною більш широкого зеленого плану

Цей збір є частиною пакету політики ЄС щодо зміни клімату, покликаної скоротити викиди ЄС на 55% до 2030 року з рівня 1990 року.

Для цієї мети знадобляться величезні інвестиції від промисловості в зелені технології, такі як водень, і вимагатиме вищих витрат на викиди CO2 для забруднювачів. Прикордонний збір має на меті створити «рівні умови гри» шляхом встановлення однакових витрат на викиди CO2 для компаній ЄС та за кордоном.

Європейський парламент планує підтвердити свою позицію до липня, тобто переговори між парламентом і країнами ЄС щодо остаточних правил можуть початися після літа.

Однак міністри ще не вирішили, як швидко прикордонний збір має замінити безкоштовні дозволи на викиди CO2, які зараз отримують галузі в рамках вуглецевого ринку ЄС. 

Поступове скасування цих дозволів викликає суперечки, і міністри заявили, що це буде обговорюватися в окремих переговорах щодо реформ вуглецевого ринку ЄС.

Питання, чи надходитимуть до бюджету ЄС надходження від збору на CO2, також буде обговорено пізніше.

Ймовірно буде скасовано безкоштовні дозволи на викиди CO2 до 2028 року. Комісія запропонувала 2035 рік, але деякі галузі лобіюють їх збереження.

Джерело: https://www.euronews.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!