Новини

Повернутися до переліку новин

Agurotech: інноваційна технологія для вимірювання вологості ґрунту

Прісна вода — відновлюваний природний ресурс, що постійно змінюється. За даними ООН, запаси прісної води на планеті становлять лише 2,5% від усіх водних ресурсів. Із цих запасів людство має доступ лише до 1%. А за оцінками World Business Council For Sustainable Development, 70% води у світі використовується для зрошення, і вода є одним з найважливіших факторів продуктивності в сільському господарстві. Крім того, доведено, що як надмірне, так і недостатнє зрошення значно впливає на врожайність.

Ситуація в Україні, на жаль, не є винятком, оскільки на карті Європи країна вважається маловодною. За оцінками Світового банку, Україна за кількістю питної води на душу населення знаходиться на 125 місці із 180 країн. У зв'язку з цим, а також через збільшення кількості посух, спровокованих змінами клімату, стає необхідним максимально ефективне використання водних ресурсів, що дозволить, з одного боку, зберегти їх, а з іншого, значно підвищити продуктивність сільськогосподарських угідь.

Доказом високої кореляції, між показником урожайності та наявністю достатньої кількості вологи в період зростання та дозрівання культур, також можуть стати попередні результати врожайності картоплі на частині території України. Так цього літа, тоді як північні та центральні частини нашої країни страждали від посухи, на Західній Україні (на території Львівської та Тернопільської області) випала достатня кількість опадів у вегетаційний період зростання картоплі. Урожайність у цьому регіоні, за попередніми результатами, становила від 45 до 52 тонн картоплі з гектара, що є відмінним показником з огляду на те, що середня врожайність картоплі в Україні коливається в діапазоні 23-27 тонн з гектара. Стати очевидно, наскільки важливим фактором для врожайності є наявність достатньої кількості вологи в ґрунті і що в періоди без дощів, необхідний рівень вологи потрібно підтримувати за допомогою поливу.

У сільськогосподарському секторі технології можуть зіграти значну роль ефективному використанні наявних ресурсів, як і називається «smart farming». Саме таку мету ставить перед собою голландська компанія Agurotech, яка стрімко розвивається, яка розробила високоточні моделі та програмне забезпечення для фермерів, що на основі аналізу даних, допомагають підвищити продуктивність сільськогосподарських угідь та оптимізувати використання водних ресурсів. У цьому Agurotech також допомагає тісне співробітництво із всесвітньо відомим голландським Вагенінгенським сільськогосподарським університетом.

Однією з пропозицій Agurotech є система управління вологістю грунту, яка була випробувана в рамках пілотного проекту в Україні, в якому взяли участь 5 фермерів. Насамперед, в рамках проекту, на територіях пілотних ферм були виконані технічні перевірки для забезпечення стабільного інтернет-з’єднання, необхідного для безперервного відправлення даних у режимі реального часу. Далі, безпосередньо були встановлені датчики для вимірювання показників ґрунту на 4-х глибинах (15, 30, 45 та 60 см) та перевірено електропровідність. Усі датчики були відкалібровані відповідно до типу ґрунту, типу культури та фази її зростання, також враховуються дані про погоду.

                   

Після цього, для зручного моніторингу показників вологості ґрунту, у режимі реального часу, фермерами було встановлено мобільний додаток Agurotech.

Бездротові датчики Agurotech вимірюють вологість ґрунту, вологість та тиск повітря, температуру повітря та ґрунту, електропровідність, а також додані дані про погоду. Ці дані дозволили учасникам пілотного проекту протягом сезону отримувати точні рекомендації щодо поливу, а саме: де, коли і скільки (об'єм води в мм.) поливу необхідно вносити, щоб досягти підвищення продуктивності своїх фермерських господарств та сталого зростання.

Пілотний проект ще не закінчився, але фермери, які взяли в ньому участь, вже відзначають інноваційність технологій Agurotech та зручність у використанні мобільного додатка, оскільки маючи точне уявлення про рівень вологості ґрунту на своєму полі в режимі реального часу та отримуючи пораду скільки води необхідно, фермер завжди знає, як діяти.

Компанія Agurotech тільки виходить на український ринок та бере участь у різноманітних сільськогосподарських виставках та професійних заходах, де представляє свою технологію та моделі розумного землеробства, і, як правило, знаходить відгук та інтерес з боку фермерів з усієї України.

Технологія Agurotech буде доступна для українського ринку наступного року. Зацікавлені фермери можуть зв’язатися з нами через веб-сайт і наші представники в Україні зв'яжуться з ними.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!