Новини

Повернутися до переліку новин

Чого очікувати від подальшого розвитку ринку електричної енергії з відновлюваних джерел в Україні у 2018 році

Головне в публікації:

  1. Головні причини обговорення переходу до більш сучасних механізмів закупівлі «зеленої» електроенергії
  2. Про аукціонні механізми підтримки ВДЕ
  3. Про поточний стан розвитку сектору електрогенерації з ВДЕ
  4. Проблематика та перспективи — 2018

Все більше дискусій на енергетичному ринку точиться навколо проблематики подальшого розвитку сектору електрогенерації з відновлюваних джерел енергії (далі — ВДЕ). Суть дискусій полягає не лише в технічній можливості енергосистеми забезпечити належне балансування системи, а й у нових принципах розвитку ринку і підходах до тарифоутворення.

Стимулюючий «зелений» тариф на електричну енергію з відновлюваних джерел був і залишається основним рушієм залучення інвестицій в сектор, і буде діяти до початку 2030 року. Величина «зелених» тарифів для потужних об’єктів сонячної та вітрової енергетики вважається відносно високою, а виробництво електричної енергії на таких установках перестимульованим з боку держави.

Згідно з даними Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, станом на початок 2018 року загальна встановлена електрична потужність генеруючих потужностей ВДЕ становила 1375 МВт.

I квартал 2018
додатково введено в експлуатацію
99,5 МВт сонячних електростанцій
47,1 МВт вітрових
5,1 МВт на біомасі
6,2 МВт на біогазі
1,5 МВт малих ГЕС.

Лише 1,4 % електроенергії (без великої гідро) було вироблено з відновлюваних джерел, що в структурі вартості електричної енергії становить близько 5,4 %.

Саме розподіл коштів між основними гравцями ринку традиційної і відновлюваної енергетики є причиною обговорення переходу до більш сучасних механізмів закупівлі «зеленої» електроенергії — аукціонних механізмів підтримки ВДЕ.

Народним депутатом України Л. Підлесецьким було представлено концепцію ціноутворення розвитку підприємств ВДЕ.

Згідно з концепцією потрібно впровадити аукціони з продажу квот підприємствам «зеленої електроенергії» для будівництва нових об’єктів. Учасники аукціонів торгуватимуться на зниження тарифу, де за граничний тариф будуть взяті діючі «зелені» тарифи для відповідних джерел ВДЕ. Переможцям аукціонів буде надано фіксований тариф на період 15 років. Запропонований механізм аукціонів планується впровадити на всі нові проекти потужністю понад 5 МВт у сонячній і 10 МВт у вітровій генерації. Як гарантійне забезпечення планується використовувати банківську гарантію на суму 20 % вартості планового річного відпуску електроенергії. Для усіх інших виробників пропонується залишити існуючу систему «зелених» тарифів.

Зі свого боку НКРЕКП пропонує концепцію «one stop shopping», перевагою якої є пропозиція лотів із земельною ділянкою та підключенням до мережі, фіксований тариф на період 20 років. Граничною ціною аукціону є величина «зеленого» тарифу на момент проведення аукціону з дисконтом 10 % та банківська гарантія на суму 8000 євро на кожен МВт встановленої потужності.

Міжнародне енергетичне агентство разом з ЄБРР підтримує перехід до конкурентних механізмів розвитку ВДЕ та наголошує, що забезпечення конкуренції і вибір шляхів підтримки виробництва «зеленої» енергії має сприяти отриманню енергії з мінімальною вартістю при найбільшій ефективності з врахуванням бажаного рівня розвитку ВДЕ та при забезпеченні прозорості і доступності.

Матеріал підготовлено Юрієм Шафаренко, директором Департаменту відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива, Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України та

Євгеном Олійником, членом правління «Біоенергетична асоціація України», н. с. Інститут технічної теплофізики НАН України

Увага! Матеріал публікується частково! Повна версія – в рубриці  ЕКОЛОГІЯ & ЕКОНОМІКА журналу «Екологія підприємства» № 6, 2018

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Придбати електронний журнал «Екологія підприємства»
Придбати вигідний комплект видань
Свіжий номер журналу

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!