Новини

Повернутися до переліку новин

Чому зелена енергетика та енергоефективність мають бути драйверами поствоєнної економіки?

Грудень 2021 року. Президент Володимир Зеленський анонсував проєкт «Велика енергоефективність». Цей проєкт мав би залучити 90 млрд. грн. інвестицій у 2022 році при тому, що було заплановано виділення 30 млрд. грн. бюджетного фінансування. Виглядало дуже раціонально, багатообіцяюче та, головне, реалістично.

Лютий 2022 року. Нова реальність, війна, тисячі вбитих мирних людей, у тому числі дітей. Злочин Росії проти людяності, який не може бути виправданий та не може бути пробачений. Очевидно, що у цій війні економіка України зазнає величезних втрат – руйнування інфраструктури та промислових об’єктів, пошкодження житлових будівель, а іноді, знищення кварталів, цілих міст, пошкодження енергооб’єктів. Крім того – РФ ядерний терорист, адже загрози витоку радіації на ЧАЕС та ЗАЕС були абсолютно реальними у березні 2022, ЗАЕС і надалі залишається не контрольованою і зараз.

Україна у цій війні переможе. Не має жодних сумнівів. Стратегічно, український народ вже переміг, тактично – вірю, переможемо скоро. Наразі важливо зберегти економіку. Уряд працює над забезпеченням релокації бізнесу з територій, де йдуть бойові дії, є відповідна програма Мінекономіки, Укрзалізниця, Укрпошта та волонтери, які допомагають з логістикою. Йде дискусія навколо плану післявоєнного відновлення та розвитку України, запущено Президентську ініціативу #UNITED24. Але, чи не головною задачею наразі є пошук можливостей для втримання і активізації економіки. Відповідь – реалізація ідей та принципів «зеленого переходу».

Що таке «зелений перехід» простою мовою ?

«Зелений перехід» – це перехід країни до сталої економіки шляхом використання відновлюваної енергетики, підвищення рівня енергоефективності та забезпечення сталого розвитку. Кінцевою метою такого енергетичного переходу можна визначити мінімізацію використання природного газу, вугілля та інших невідновлюваних енергоресурсів.

Визначення сталого розвитку, у свою чергу, сформульоване Комісією Брундтланд (також відома як Міжнародна комісія з довкілля і розвитку). Відповідно до їх формулювання, сталий розвиток – це розвиток, який задовольняє потреби нинішнього покоління без шкоди для можливості майбутніх поколінь задовольняти свої власні потреби.

Нова реальність – війна. Економіка України зазнає величезних втрат – руйнування інфраструктури та промислових об’єктів, пошкодження житлових будівель, а іноді, знищення кварталів, цілих міст, пошкодження енергооб’єктів. Наразі важливо зберегти економіку. Головною задачею наразі є пошук можливостей для втримання і активізації економіки. А саме, реалізація ідей та принципів «зеленого переходу». Чому ж «зелений перехід» разом із декарбонізацією економіки може стати пігулкою до швидкого відновлення нашої країни? З’ясовуємо в матеріалі «Чому зелена енергетика та енергоефективність мають бути драйверами поствоєнної економіки?»

Матеріал є частиною журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» №5, 2022


З питань передплати:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!