Новини

Повернутися до переліку новин

«Зелене місто»: київська влада представила важливий для столиці документ

План дій «Зелене місто» має сприяти розв'язанню нагальних довкільних питань Київська міська державна адміністрація (КМДА) поділилася із широким колом експертів і громадськістю проєктом Плану дій «Зелене місто» (ПДЗМ).

Презентація документа відбулася в онлайн-форматі на платформі Zoom, інформує пресслужба КМДА.

Участь у заході взяли представники громадських і міжнародних організацій, структурних підрозділів КМДА, бізнес-організацій, комунальних підприємств та установ, засобів масової інформації, а також науковці й освітяни. Загалом захід об’єднав понад 120 учасників.

«Наша мета сьогодні — привернути увагу до оприлюдненого документа для письмових зауважень та коментарів на етапі фінального доопрацювання Плану перед поданням на затвердження Координаційної ради з розробки ПДЗМ та Київської міської ради», — зауважила модераторка заходу, директорка Департаменту економіки й інвестицій КМДА Наталія Мельник, яка є керівницею робочої групи координаційної ради з розроблення Плану дій «Зелене місто» для Києва.

За її словами, попри те, що розроблення Стратегії розвитку міста Києва до 2035 року відбувається паралельно, ці два проєкти документів майже на 90% корелюються між собою. Особливо стосовно базової лінії, на якій нині перебуває Київ, і щодо очікуваного поліпшення відповідних показників якості води, повітря та ґрунтів, зелених зон у місті, зниження рівня парникових газів, адаптації міст до кліматичних змін тощо.

План дій «Зелене місто» для Києва має сприяти розв'язанню нагальних довкільних питань у таких секторах, як: транспорт і мобільність, енергетика й теплопостачання, водопостачання та водовідведення, управління відходами, стійкість і природноорієнтовані рішення, смартсіті й управління даними.

Проєкт документа для розв'язання цих питань передбачає впровадження 20 пакетних інклюзивних заходів і залучення орієнтовно 2,5 млрд євро. Очікується, що реалізація заходів відбуватиметься за підтримки Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) та стейкхолдерів.

Відстеження прогресу виконання завдань здійснюватиметься через системи моніторингу й оцінки. Заступник керівника офісу ЄБРР в Україні Марк Магалецький зазначив про те, що Банк сподівається на отримання якісного та корисного Плану дій для міста Києва.

Фінансову підтримку у розробленні Плану дій надав уряд Швеції, що дало можливість залучити міжнародну експертизу для підготовки обґрунтованого стратегічного інвестиційного плану, який відповідає міжнародним вимогам фінансових інституцій, та зрештою — дасть можливість залучити ресурси для вирішення місцевих та глобальних екологічних проблем.

«ПДЗМ є дуже важливими. У стратегічних урядових документах України вперше згадується питання кліматичної нейтральності, що однозначно має підсилити спроможність таких проєктів як ПДЗМ. Зі свого боку уряд Швеції підтримує ці напрями. Отже, сподіваємось, що ПДЗМ для Києва вийде на конструктивні рішення, які закладуть основу для наступних проєктів», — сказав представник Посольства Швеції та Національний програмний координатор проєктів (Програма з питань довкілля, клімату та енергоефективності) Ярослав Мелех.

Зазначається, що письмові зауваження та коментарі щодо проєкту документа можна надсилати на електронну адресу Департаменту економіки та інвестицій КМДА: org@guekmda.gov.ua до 4 грудня. Після доопрацювання документа й узгодження відповідно до законодавства, проєкт ПДЗМ винесуть на розгляд депутатів під час пленарного засідання Київради.

Джерело: ecopolitic.com.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!