Новини

Повернутися до переліку новин

Зелені інновації в Україні: від індустрії моди до енергетики та аерокосмічної галузі

Чи знаєте ви, скільки українських проєктів та бізнесів побудовані на зелених інноваціях? А скільки з них засновані та реалізують саме жінки? Greencubator, спільно з ЄБРР та Представництвом ЄС в Україні запустив цикл заходів, присвячених жінкам в українському секторі чистих технологій.

Як відзначила заступниця Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Ірина Ставчук на онлайн конференції «Жінки, які рухають чисті технології в Україні», Україна має великий потенціал win-win заходів, реалізація яких покращить якість життя людей.

Індустрія моди, харчові технології, електромобільність, енергетика та аерокосмічна галузь, управління відходами й моніторинг впливу на довкілля – у кожному з цих секторів є цікаві проєкти та свої історії успіху.

Наприклад, виробництво одягу. Відомо, що за рівнем забруднення довкілля воно посідає друге місце після нафтогазової промисловості. Наразі в Україні вже є бренди етичного та стійкого одягу з органічних матеріалів, а також одяг, сумки й аксесуари з близьким до нуля впливом на довкілля.

Інший цікавий і корисний проєкт – мобільний аналізатор, що дозволяє виявляти токсини у сільськогосподарських культурах безпосередньо «на грядці». А ще сонцезахисні жалюзі, що виробляють енергію для живлення будинку.

Саме українська компанія виготовляє найвитриваліші електробайки у світі.

Також в Україні працює платформа, за допомогою якої власники електрокарів можуть забронювати місце для зарядки у торгових центрах, кінотеатрах, ресторанах, готелях, що мають відповідні станції. Всього 80 локацій. Ціль компанії – прокласти маршрут для 250 тисяч зарядних станцій у 43 країнах світу.

Розроблена інтелектуальна система, яка забезпечує точні гіперлокальні прогнози погоди. Реалізується низка проєктів з перетворення сміття у нові корисні речі.

Навіть у космічній галузі активно впроваджуються зелені інновації. Зокрема, українське підприємство створило унікальну установку для тривимірного друку титаном, що активно використовується в авіаційній та космічній галузях.

Як відзначила Ірина Ставчук, Україна має дуже амбітний порядок денний у сфері клімату і екологічних реформ.

“Україна на високому політичному рівні приєдналася до Європейського Зеленого курсу. На обговоренні проекту Економічної Стратегії на 2030 рік від Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, від Міністра енергетики, від Міністра економіки, від Міністра захисту довкілля звучали тези про важливість зеленої трансформації нашої країни та досягнення кліматичної нейтральності в довгостроковій перспективі. Від імені Міндовкілля я дякую усім, хто проявляє сміливість діяти і щиро бажаю успіхів у реалізації ідей і проектів. Нехай системна наполеглива праця кожного крок за кроком веде до необхідних змін для збереження цієї планети і добробуту людей”, - відзначила Ірина Ставчук.

Джерело: mepr.gov.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!