Новини

Повернутися до переліку новин

Чи можна після знезараження бетонного резервуара знезаражену воду виливати у вигріб?

Ми с/г підприємство, вирощуємо зернові і використовуємо пестициди. ДСП 8.8.1.2.001-98 регламентує, що майданчик знезараження повинен мати тверде покриття і стік в бетонний резервуар. Чи можна після знезараження бетонного резервуара знезаражену воду виливати у вигріб?

Відповідь: Зберігання пестицидів допускається тільки в спеціально призначених для цього складах, які відповідають вимогам ДБН В 2.2-7-98 «Будинки і споруди. Будівлі і споруди для зберігання мінеральних добрив та засобів захисту рослин» (далі — ДБН). Надзвичайно важливо, що ці норми поширюються на проєктування нових, розширення, реконструкцію і технічне переозброєння агрохімкомплексів, баз хімізації, прирейкових, пристанських (портових) і роздавальних складських будівель і споруд, призначених для зберігання сухих та рідких мінеральних добрив, хімічних меліорантів, регуляторів росту рослин, хімічних і біологічних засобів захисту рослин.
Зберігання пестицидів на складах допускається тільки після його погодження з управлінням державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби в області за місцем розташування складу, після отримання санітарного паспорта. Паспортизація складу здійснюється щорічно.

Зверніть увагу! У п. 4.12 ДБН визначено, що виробничі стоки від миття підлог і стелажів в приміщеннях для зберігання пестицидів, від миття і знешкоджування тари і транспортних засобів перед скиданням в зовнішню каналізаційну мережу повинні бути нейтралізовані і знезаражені на місцевих очисних спорудах. Методи нейтралізації і знешкоджування цих стоків установлюються технологічною частиною проєкту.

Вимоги щодо транспортування, зберігання та застосування пестицидів визначені Державними санітарними правилами ДСП 8.8.1.2.001-98, які затверджені наказом МОЗ України від 3 серпня 1998 року № 1 (далі — ДСП).
Згідно з п. 5.1.7 ДСП площадка для будівництва базисного складу пестицидів або пункту хімізації відводиться з урахуванням умов землекористування та проєкту перспективного будівництва в даному районі. Вона повинна відповідати санітарним і природоохоронним вимогам. Не допускається розташування вказаних об’єктів в погано провітрюваних долинах і котлованах. Майданчик повинен мати відносно рівну поверхню та ухил, що забезпечує відвід поверхневого стоку з метою запобігання забрудненню відкритих водойм і ґрунтових вод пестицидами. Крім того, п. 6.1.11 ДСП визначено, що майданчики розчинних вузлів і пунктів повинні мати тверде покриття з забезпеченням стоку поверхневих вод в спеціальні бетоновані резервуари.
Як вбачається із п. 5.1.7 та п. 6.1.11 ДСП, відведення поверхневого стоку та методи поводження з ним повинні визначатися проєктом, який має відповідати вимогам ДБН.
Щодо можливості використання вигрібної ями для приймання поверхневих вод зібраних в спеціальному бетонному резервуарі, то я до такої ідеї ставлюся критично. Потрібно діяти в межах повноважень та у спосіб визначений вищезазначеними ДБН та ДСП і вимогами санітарного паспорта.

Матеріал є частиною публікації «ТОП-10».

Повна версія — у журналі «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» №9, 2020.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!