Новини

Повернутися до переліку новин

Держенергоефективності вивчає досвід Японії у розвитку водневої енергетики

Держенергоефективності вбачає розбудову водневої економіки як один із стовпів відбудови України, її енергетичної трансформації та формування підґрунтя для декарбонізації економіки. Актуальність цих питань відкриває широкий спектр можливостей для налагодження співпраці з міжнародними партнерами.    

“Одну з лідируючих позицій в світі у питаннях водневої енергетики займає Японія. Тож, її досвід надзвичайно унікальний і цінний для України”, - повідомила начальниця відділу перспективних напрямів розвитку Держенергоефективності Інна Стрeльцова, яку було делеговано для проходження навчального курсу JICA з розвитку водневої енергетики.

У рамках курсу представниця Держенергоефективності дослідила стратегію та політику Японії у водневій енергетиці, а також ознайомилася із сучасними технологіями виробництва і використання водню.

У грудні 2017 року Японія стала першою країною в світі, яка сформувала та прийняла національну стратегію розвитку водневої енергетики. Відповідно до цієї стратегії у 2030 році очікується 800 тис. автомобілів, які працюють на водневих паливних комірках, 1200 автобусів, близько 5,3 млн паливних комірок та 1000 водневих заправок.

На сьогодні в Японії налічується близько 7500  автомобілів, які працюють на водневих паливних комірках, 120 автобусів, близько 440 тис паливних комірок та близько 160 водневих заправок. Наразі цього недостатньо, але країна продовжує розбудовувати водневу інфраструктуру.

Вартість водневого палива для автомобілів в Японії встановлена на однаковому рівні з нафтовим пальним. Зважаючи на вищу собівартість виробництва водню у порівнянні з нафтовим паливом, в країні існує система державної підтримки.

Також у жовтні 2020 року Японія оголосила, що прагне досягти вуглецевої нейтральності до 2050 року за рахунок збільшення частки відновлюваної енергетики у первинному постачанні, розвитку використання водню та аміаку, збільшення потужностей атомної енергетики та впровадження проектів щодо уловлювання та подальшого використання вуглецевих викидів (CCUS).

Тому Міністерством енергетики, торгівлі та промисловості Японії у 2021 році створено Фонд зелених інновацій у розмірі 2 трлн ієн (близько 15 млрд доларів) при Організації розвитку нових енергетичних і промислових технологій (NEDО). Одним з пріоритетних напрямів фінансування Фонду є воднева енергетика. Основними виконавцями проектів мають бути компанії або установи, здатні здійснити весь процес від стадії проектування до впровадження проекту.

У фокусі водневої енергетики Японії на сьогодні є налагодження виробництва різного технологічного обладнання для забезпечення потреб галузі.

Також на базі університету Кюсю створено Фукуокський центр навчання персоналу у сфері розвитку водневої енергетики. Загалом, навчання пройшли вже близько 1500 осіб. 

За інформацією лекторів Університету Кюсю, Японія хоч і є одним зі світових лідерів у розвитку водневої енергетики, проте наразі не має достатнього ресурсного потенціалу для власного виробництва водню. Тому основну частину імпортує з Австралії. Стратегічні плани Японії - встановити  вартість власного виробництва водню на рівні  3 доларів/кг у 2030 році і менше, ніж 2 долари/кг у 2050 році.

Джерело: Державне агенство з енергоефективності та енергозберження України

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!