Новини

Повернутися до переліку новин

Як побудувати енергоефективну промисловість: діалог надважливий

Україна зобов’язалася забезпечити поступову декарбонізацію економіки як із міркувань боротьби зі зміною клімату, так і задля зменшення енергетичної залежності.

Головною задачею політики з енергоефективності та сприяння розвитку зеленої енергетики є суттєве зменшення (до повної відмови) залежності України від імпортного газу, обсяг якого складає до 34 % газу в загальному енергобалансі, а на потреби населення, включно з галуззю ЖКГ, витрачається 39 % балансу природного газу.

При цьому, Україна зобов’язалась імплементувати Директиву 2010/31/ЄС про енергетичні характеристики будівель, відповідно до якої всі нові будівлі повинні мати майже нульове споживання енергії (NZEB).

Згідно з Національним планом збільшення кількості будівель із близьким до нульового рівнем споживання енергії терміни початку зведення NZEB в Україні відкладено до 31 грудня 2027 року.

На сьогодні під час нового будівництва мінімальною вимогою щодо енергетичної ефективності будівлі є клас C, критерії NZEB не визначені.

Наразі вже на деокупованих територіях, умовно безпечних регіонах України  необхідне будівництво нового житла.

Згідно з Планом відновлення за напрямом «Екологічна безпека» від ПАЕУ, одним із 10 головних кроків до ДЕРЖАВИ ЗЕЛЕНОЇ ЕКОНОМІКИ є саме енергоефективність.

Ключові виклики у сфері на сьогодні: 

  • Підтримка доступних кредитів через фінансові установи для проєктів термомодернізації будівель та теплозабезпечення на основі відновлювальних джерел енергії.
  • Впровадження системи децентралізованого енергопостачання міст (особливо малих) України через встановлення модульних котелень на місці зруйнованих та поступову заміну наявних котелень. 

Ключові можливості:

  • Розвиток ВДЕ в Україні є ключовим фактором енергетичної безпеки.
  • Використання допомоги для відновлення зруйнованих унаслідок бойових дій об’єктів зеленої енергетики в рамках Фонду відновлення в Україні зруйнованої війною енергетичної інфраструктури, який створено Європейським енергетичним співтовариством.
  • Придбання українськими підприємствами європейського обладнання підприємствам-виробникам зеленої енергії для будівництва нових потужностей зеленої енергетики, а також обладнання для систем накопичення електроенергії та нових балансуючих потужностей.

Основне завдання:

Імплементація в українське законодавство «Пакету чистої енергії» (CEP), зокрема вісім законодавчих актів щодо енергетичної ефективності будівель, відновлюваної енергії, енергоефективності, інтегрованого кліматичного урядування та дизайну ринку електроенергії. 

Як же досягти бажаних результатів? 

Сьогодні важливий широкий кроссекторальний діалог між учасниками взаємодії.

Важливо розібратись:

  • Який кращий міжнародний досвід енергомодернізації може використати Україна
  • Де взяти кошти на проекти енергоефективності
  • Що змінила у сфері енергозбереження та енергоефективності війна
  • Які є стійкі енергетичні рішення для підвищення продуктивності та кліматичної стійкості галузей
  • Як впровадити промислові стандарти енергоефективності, розумні мережі на основі відновлюваної енергії та відновлюваної енергії для промислового застосування

а також Зелені облігації як інструмент залучення фінансування в проєкти енергоефективності, відновлюваної енергетики, інші проєкти екологічного спрямування підприємств

Все це та більше – в рамках панелі «Енергоефективна економіка» на GREEN ECONOMIC RECOVERY FORUM «Бізнес в нових реаліях: війна, екотрансформація, євроінтеграція», що відбудеться вже 24 червня, онлайн.

Прес-служба НЦСР

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!