Новини

Повернутися до переліку новин

Дослідження: агрохолдинг МХП Юрія Косюка здійснив капітальні інвестиції в екологічні проекти в розмірі 826 млн грн

Агроіндустріальний холдинг МХП відомого українського бізнесмена Юрія Косюка зайняв лідируючі позиції серед найбільших агровиробників України за обсягами інвестицій у природоохоронні, ресурсозберігаючі та екологічні проекти. Обсяг капітальних інвестицій МХП у ці напрямки за три роки досяг 826 млн грн — це один з найвищих показників в українській аграрній галузі.

Результати дослідження опубліковано на агропорталі Latifundist.

«Отримані дані дають підставу говорити про те, що в галузі є кістяк відповідальних холдингів, які розвивають свої екологічні програми та щорічно інвестують мільйони гривень у захист навколишнього середовища. Екологічні заходи включають у себе і будівництво біогазових установок та очисних споруд, і заходи з енергозбереження та зменшення шкідливих викидів тощо», — повідомляють автори дослідження й відзначають, що лише 7 з 17 великих агрокомпаній, опитаних у рамках проекту, змогли надати інформацію про свої проекти з охорони навколишнього середовища.

«Вертикально інтегрована компанія «Миронівський хлібопродукт», що спеціалізується на виробництві курятини і вирощуванні зернових, за останні три роки спрямувала 826 млн грн капітальних інвестицій в екологічні проекти. Зокрема, у біогазові установки компанія вклала 781 млн грн, у цехи утилізації побічних продуктів виробництва — 40,5 млн грн, в очисні споруди — 4 млн грн», — зазначають автори дослідження.

У МХП працюють 15 штатних екологів, на кожному виробничому об'єкті Групи визначено відповідального за охорону навколишнього середовища. Всі профільні співробітники пройшли курси підвищення кваліфікації у Державній екологічній академії післядипломної освіти та управління при Міністерстві екології та природних ресурсів, отримавши відповідні сертифікати. Протягом останніх трьох років МХП публікує нефінансову звітність в області стійкого розвитку за стандартом GRI, розробив і впровадив на всіх підприємствах Групи Екологічну політику.

Автори опублікованого дослідження звертають увагу на створення в МХП замкнутих систем переробки відходів птахівничих і зернопереробних фабрик, які згодом перетворюються на газ, електроенергію та паливні брикети.

Наприклад, птахофабрики холдингу переробляють суміш посліду з підстилкою, стічні води, біологічні відходи та силос для виробництва біогазу. Ця технологія використовується на підприємстві МХП «Оріль-Лідер» у Дніпропетровській області. Його біогазова установка потужністю 5,5 МВт, що створена із залученням 15 млн євро фінансування від ЄБРР, відзначена премією «ЕКО transformation-2018» за інноваційний підхід до утилізації відходів. Аналогічна технологія переробки органічних відходів лежить в основі другого біогазового комплексу в структурі МХП сумарною потужністю 24 МВт, який будується на базі «Вінницької птахофабрики», — він може стати найбільшим комплексом в Європі, що працює на курячому посліді.

На «Миронівському заводі з виготовлення круп і комбікормів» розробили технологію, що дозволяє переробляти відходи зернового виробництва в паливні брикети для твердопаливних котлів. Незабаром це рішення може бути масштабовано на всі підприємства агрогрупи МХП, в яких утворюються відходи зернопереробки.

Впровадження екотехнологій та ресурсозберігаючих інноваційних рішень дозволяє холдингу зменшувати не лише витрати енергії на виробництво одиниці продукції, а й екологічне навантаження на навколишнє середовище.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!