Новини

Повернутися до переліку новин

Дослідження: ліси знижують температуру на Землі на 15%

Вчені виявили, що ліси не просто вловлюють вуглець, а й генерують хмарність, яка охолоджує планету. Без їх впливу температура на планеті була б вище на 15%.

Дослідники відзначили, що ліси відіграють ключову роль у пом’якшенні клімату шляхом поглинання вуглецю в атмосфері, вони також створюють охолоджувальний ефект внаслідок збільшення обсягу низьких хмар.

Цю тезу вчені підтвердили з використанням супутникових спостережень. Дослідження показало, що на двох третинах земної кулі лісонасадження збільшують кількість низьких хмар, причому цей ефект найсильніше проявляється в вічнозелених голчастих лісах.

«Земні спостереження все частіше показують, що дерева і лісу впливають на клімат, впливаючи на біофізичні властивості поверхні планети», – зазначив один зі співавторів дослідження Алессандро Ческатті.

У роботі описується, як хмарність в цілому збільшувалася протягом усього року на помірних, тропічних і посушливих регіонах. Це зменшувало температуру, причому іноді до 15%. Однак під час зими та весни в Північній Америці, Росії та Східній Європі, коли в цих регіонах збільшується сніговий покрив, автори виявили зниження хмарності над лісами в порівнянні з іншими територіями.

Літо, з іншого боку, характеризується сильним і послідовним збільшенням частки хмар приблизно на 5%.

«Без глобальних спостережень за хмарністю і типом ґрунтового покриву зі супутників це дослідження було б неможливо в глобальному масштабі. Автори цього дослідження високо оцінили високу просторову роздільну здатність продуктів ініціативи», – відзначають вчені.

Команда підкреслює, що пом’якшення клімату на суші шляхом відновлення лісів не повинно розглядатися виключно з точки зору уловлювання вуглецю.

Замість цього, політика влади повинна включати ширші кліматичні переваги, які дають лісу, включаючи збільшення хмарності, для локального охолодження і генерування опадів.

Джерело: cikavosti.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!