Новини

Повернутися до переліку новин

Екоінновації в секторі виробництва металів: як проблему перетворити на доходи

Директива 2010/75/ЄС про промислові викиди, додаток I: 2.5 Переробка кольорових металів:

(a) виробництво кольорових сирих металів з руди, концентратів або вторинної сировини металевими, хімічними або електролітичними процесами;

(b) плавлення, включаючи сплав, кольорових металів, включаючи регенеровану продукцію та експлуатацію ливарних кольорових металів, плавкою понад 4 тонн на день для свинцю та кадмію, або 20 тонн на день для всіх інших металів.

Регулювання промислових викидів в ЄС сприяли розвитку досліджень та збільшення інвестицій у екоінновації, що призвело до використання діоксиду кремнію в галузі виробництва металів як бетонної добавки. Ця історія успіху ґрунтується на фактичному прикладі з сектору кольорових металів і демонструє, як законодавство ЄС стимулює можливості для компаній:

  • створювати нове джерело доходу, шляхом переробки відходів у матеріали для використання в інших галузях;
  • підвищувати ефективність використання ресурсів та сприяти круговій економіці;
  • зменшити продукування шкідливих компонентів.

Випар кремнезему утворюється під час плавки металевих сплавів кремнію та феросиліцію. Цей побічний продукт збирається пиловими фільтрами, які виробники використовують для дотримання норм викидів пилу. Значні витрати на захоронення діоксиду кремнезему викликали неабиякий інтерес дослідників. Було з’ясовано, що використання кремнезему значно покращує міцність і пластичність бетону, знижує його проникність для хлорид-іонів, по суті захищаючи сталь, яка використовується для армування бетону від корозії. Така інновація стала корисною, наприклад, для захисту мостів, побудованих над морською (солоною) водою — вона зменшує дифузію шкідливих іонів зі споруд у навколишнє середовище, наприклад, від бетонних мостів до водних шляхів. Кремнезем також збільшує термін експлуатації будівельних матеріалів і, отже, сприяє ефективності використання ресурсів. Варто відзначити, що в ЄС близько 300 000 тонн кремнезему випаровувались на сміттєзвалищах. Натомість його використання як бетонної добавки покращує ефективність використання ресурсів у галузі.

Використання діметилоксиду як добавки до бетону зменшило потребу у бетоні для Європи на 600 000 тонн

Один із дослідників, який сприяв відкриттю використання діметилоксиду як добавки до бетону, зауважує, що ця кількість діоксиду кремнію зменшила потребу у бетоні, необхідному Європі, приблизно на 600 000 тонн. А це, у свою чергу, перетворюється на щорічну економію CO2 до 454 800 тонн (оцінка щорічної обрахованої соціальної вигоди до 43 мільйонів євро). Крім того, різке скорочення викидів кремнезему значно поліпшило якість повітря та сприяло здоров’ю працівників (знизило опромінення). Замість проблеми, діоксид кремнію тепер є джерелом доходу для заводів з виробництва кольорових металів.  

Чи знали ви? Щорічне скорочення NOх від найбільших промислових установок ЄС, у порівнянні з 1980 роком, у 2018 році дорівнювало поточному річному викиду від автомобільного транспорту ЄС (у тому ж році).

Увага! Стаття публікується частково!

Повна версія – в журналі «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» №6, 2020

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!