Новини

Повернутися до переліку новин

Міжнародні проєкти та інвестиції в модернізацію водної галузі України

Питання модернізації водної галузі в Україні відкрите вже давно, однак рішучих дій та системного підходу з боку держави в цьому напрямку досі немає. А виконання Угоди про асоціацію з ЄС передбачає, до того ж, запровадження європейських стандартів щодо якості води та управління водними ресурсами.

Державні проєкти, спрямовані на це, на жаль, переважно мали незадовільні результати. Одним із таких прикладів є урядова програма «Питна вода України» на 2011-2020 роки, яка передбачає модернізацію очисних споруд, водопровідних і каналізаційних мереж. Однак, за фактом, проєкт був профінансований у минулі роки тільки на 20% від плану. А в 2019-му уряд цілковито відмовився від надання коштів із держбюджету на його реалізацію.

У той же час міжнародні фінансові донори готові надавати гроші на модернізацію водоканалів України. Наприклад, Вінниця і Житомир уже оновлюють фільтрувальні станції за кредитні кошти Світового банку. «Київводоканал» проводить реконструкцію Бортницької станції аерації за фінансової підтримки Японії. А в Білій Церкві значну частину робіт уже завершено за рахунок коштів Європейського інвестиційного банку.

Усього спільно з європейськими партнерами Україна реалізує сьогодні близько 10 міжнародних проєктів – на загальну суму понад 18 млрд євро. Серед них – створення системи інноваційного трансграничного моніторингу річкових екосистем Чорного моря, підтримка реалізації Програми розвитку муніципальної інфраструктури України, запровадження кращих європейських практик зі сталого розвитку для платформи «Водна безпека». Також запущено спільні проєкти з покращення екологічної ситуації у Шацькому національному природному парку шляхом каналізування населених пунктів навколо озера Світязь, поліпшення системи транскордонного захисту навколишнього середовища в мерії Ксєнжполь у Польщі та в місті Червоноград в Україні, консультаційні послуги з модернізації муніципальної інфраструктури Чернівців, а також сприяння транскордонному співробітництву й управлінню водними ресурсами в басейні річки Дністер.

З 2016 року Україна бере участь у проєкті «Водна ініціатива Європейського Союзу плюс» для країн Східного партнерства. Він спрямований на вдосконалення системи управління водними ресурсами відповідно до Рамкової директиви по воді ЄС та передбачає надання Україні фінансування для модернізації водної галузі до 2020 року, зокрема, забезпечення лабораторій сучасним обладнанням для аналізу якості води, навчання персоналу та правової допомоги.

Крім цього, нещодавно завершено програму з підтримки водопостачання в Донецькій області, профінансовану ООН на 400 000 доларів США, а також проект з басейнового управління водними ресурсами річки Тиса, на реалізацію якого ЄС виділив 2,2 млрд євро.

Співпраця Міністерства охорони навколишнього середовища України та Глобального екологічного фонду орієнтована на утилізацію отруєних речовин, енергоефективність та водопостачання. З 1991 року Глобальний екологічний фонд реалізував в Україні низку проектів з енергозбереження та охорони навколишнього середовища на суму близько 70 млн. доларів США.

Україна залучила значні суми коштів для модернізації водної галузі, проте відчутного прогресу так і не досягла. Серед основних перешкод експерти називають недосконале законодавство та гострий дефіцит кваліфікованих кадрів для ефективної реалізації таких проектів.

Які кроки допоможуть прискорити модернізацію водної галузі України — розбираємося з експертами. Деталі – вже у №9 журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства».

Джерело: ECOBUSINESS

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!