Новини

Повернутися до переліку новин

Над Росією зависла радіоактивна хмара яка йде в Україну

Новина цілком серйозна.

Лондонське корбюро The New York Times рапортує про феномен, зареєстрований відразу декількома європейськими лабораторіями — забрудненням значної частини Європи рутенієм-106.

Вимірювальні станції у Франції та Німеччині співвіднесли рух зараженої хмари з погодою і називають джерелом регіон на кордоні Росії і Казахстану.

«Найвірогідніша зона витоку знаходиться між Волгою і Уралом», заявив Рейтерс Жан-Марк Перез, директор Французького Інституту Радіоактивного Захисту і Безпеки (French Institute for Radiation Protection and Nuclear Safety) дев'ятого листопада. Днем раніше представники німецького Федерального Інституту Захисту від Радіації (German Federal Office for Radiation Protection) закликали російську сторону дати коментарі. Росатом відкинув всі звинувачення, заявивши, що на російських атомних об'єктах перевищення рівня радіації не було, але російська сторона реєструє підвищену радіацію в Італії, Румунії і Україні.

На даний момент хмара розсіюється, і рівень не несе небезпеки для жителів регіонів. Таку заяву зробив 10 листопада німецький інститут, згаданий вище.

Цікаво походження ізотопу. Його одержують штучно, він використовується для радіотерапії ракових захворювань і в якості поживних елементів для невеликих супутників. Вчені з Міжнародного Атомного Агентства (International Atomic Energy Agency, підпорядковане ООН) припустили, що забруднення могло статися через супутник який впав. З іншого боку, всі штучні об'єкти на орбіті перебувають під наглядом (за винятком сміття), і сходження одного з активних супутників не могло залишитися непоміченим.

Французькі вчені підкреслюють вкрай малу ймовірність аварії на АЕС. У таких витоках присутня безліч ізотопів, а в радіоактивної хмарі сконцентрований тільки один — рутеній-106. У телефонному інтерв'ю NYT представник французького інституту припустив два можливих джерела: витік на цілеспрямованому виробництві рутенія-106, аварія на комбінаті по переробці відпрацьованого ядерного палива.

Джерело: ukr.media

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!