Новини

Повернутися до переліку новин

Ні - глобальному потеплінню: майже 200 країн погодилися скоротити викиди від судноплава

173 країни погодилися скоротити викиди від судноплава не менше ніж на 50% до 2050 року.

Після тижня переговорів у Лондоні на зустрічі з Міжнародною морською організацією, яка є спеціалізованою установою ООН більшість країн світу погодилися на історичну угоду, яка вперше обмежить викиди в світовій судноплавної галузі, - про це повідомляє FacePla.Net.

Після тижня переговорів у Лондоні на зустрічі з Міжнародною морською організацією, яка є спеціалізованою установою ООН, представники 173 країн погодилися скоротити викиди щонайменше на 50 відсотків до 2050 року, в порівнянні з рівнем 2008 року. Саудівська Аравія і США відповіли твердим відмовою.

Ця угода є важливим кроком в боротьбі з глобальним потеплінням. За даними Світового Банку, судноплавство - це єдина галузь, яка не включена в угоду про клімат в Парижі в 2015 році, є шостим за величиною джерелом викидів парникових газів. Якщо залишити її непідконтрольною, то вона буде відповідальна за 15 відсотків глобальних викидів вуглецю до 2050 року, що в п'ять разів більше, ніж припадає на сьогодні.

«Швидше за все, досягнення поставленої мети затягнеться ще на довше, але навіть з найнижчим рівнем амбіцій судноплавна галузь вимагає швидких технологічних змін», - заявляэ Трістан Сміт (Tristan Smith), викладач в Інституті енергетики Університету Лондона.

Судна зазвичай використовують важку паливну нафту, один з найдешевших, але і найбрудніших викопних видів палива. Судноплавство включили в Паризьку хартію, оскільки кожна країна представила індивідуальний план зі скорочення власних викидів, в той час як моря залишили без уваги.

Скорочення викидів від судноплавної промисловості – надзвичайно актуальна проблема. Одним з найзатятіших прихильників контролю за викидами були представники островів Тихого океану, де в результаті підвищення рівня моря частина землі вже пішло під воду, і, як очікується, в найближчі десятиліття ситуація значно погіршиться.

Деякі учасники перешкоджали прийняттю угоди. Нафтові країни, включаючи Саудівську Аравію, висловили стурбованість у зв'язку зі впливом пропонованих дій на бізнес.

Канада, Аргентина, Росія, Індія, Бразилія, Іран і Філіппіни також висловили стурбованість з приводу угоди, вважаючи, що обговорювані методи і цілі можуть негативно вплинути на глобальну торгівлю.

Як і у випадку з Паризькою угодою, деякі фахівці вважають, що ця нова угода не проживе довго. Згідно із заявою коаліції «Clean Shipping Coalition» (членом якої є організація «Transport & Environment») «для узгодження галузі судноплавства з цілями Паризької угоди потрібно скорочення не 50%, а 70% або навіть 100% до 2050 року».

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!