Новини

Повернутися до переліку новин

Нова лабораторія перевірятиме воду в Дніпрі

Це ще один крок на шляху до чистого довкілля та води для кожного українця, що відповідає тематиці цьогорічного Дня води «Цінність води для кожного з нас». 

«Україна займає 125 місце серед 180 країн за показником «кількість питної води на душу населення». Ми хочемо, щоб українці мали доступ до якісної питної води, водойми стали чистими і придатними для водопостачання. Для цього ми з Європейським Союзом обладнали сучасну лабораторію у Вишгороді. На її створення витрачено майже 0,5 млн. євро українських та європейських коштів. Її цінність у тому, що ми зможемо чітко зрозуміти, які саме забруднювачі є у водоймах басейну Дніпра. Лабораторія досліджуватиме характерні для Дніпра, Прип'яті, Десни речовини, виявлятиме вплив країн-сусідів на спільні водойми й забруднювачів. Це нові можливості для захисту здоров'я людей та довкілля» -повідомив Роман Абрамовський. 

Тут робитимуть аналіз води на нових приладах. Вони здатні визначати важкі метали, промислові хімікати та пестициди, навіть у низьких концентраціях. 

Результати досліджень дозволять зменшити ризики, пов’язані з наслідками від промислового забруднення та сільського господарства для людей, екосистем та секторів економіки, які використовують воду.

«Якість води має важливе значення для життя та здоров’я населення, стійкого сільського господарства та економічного зростання. Протягом багатьох років для України якість води була проблемним питанням –  ЄС радий долучитися до його вирішення. Розуміння того, що знаходиться у воді, - це перший крок, щоб зробити її більш чистою та безпечною. А лабораторія моніторингу вод у Вишгороді тепер зможе надавати найсучасніші дані», - зазначила Клое Алліо, керівниця відділу співробітництва у сфері економіки, енергетики, інфраструктури та довкілля Представництва Європейського Союзу в Україні.

Александр Цинке, керівник групи експертів проєкту ЄС «Водна ініціатива Європейського Союзу плюс для країн Східного партнерства (EUWI+)» розповів про бачення ЄС щодо сталого управління водними ресурсами в Україні та в регіоні Східного партнерства ЄС: «Команда експертів проекту EUWI+ вітає Міндовкілля та Держводагентство з переходом України до європейського рівня моніторингу вод. Зміни ми бачимо в цій відремонтованій будівлі. Останні кілька років співробітники лабораторії також демонстрували професійний розвиток, понад 100 експертів з питань управління водних ресурсів брали участь в наших різних тренінгах. Отже, сьогодні це також Український день води!».

Крім лабораторії у Вишгороді, в Україні створено ще 3 лабораторії для забезпечення контролю якості води відповідно до європейських стандартів: у Івано-Франківську, Слов’янську та Одесі. Обладнання цих трьох лабораторій здійснено за кошти українського бюджету.

Про лабораторію моніторингу вод

Оновлення лабораторії здійснювалось Україною за фінансової підтримки Європейського Союзу. 

Обладнання лабораторії відповідає міжнародному стандарту ISO 17025:2017. Нові газові (гелій, аргон, азот і т.д.), електричні, вентиляційні комунікації та системи безпеки облаштовано з дотриманням європейських вимог. 

Європейський Союз закупив нове аналітичне обладнання: газовий хроматограф з мас-спектричним детектором, атомно-адсорбційний спектрофотометр, атомний флуоресцентний спектрометр, твердофазну систему екстракції, систему очистки води, тощо. Це дозволить лабораторії моніторингу вод визначати хімічний стан масивів поверхневих вод України.

Наразі триває процес отримання міжнародної акредитації за стандартом ISO/EN 17025:2017. Акредитація засвідчить високий рівень компетентності та відповідності європейським стандартам для лабораторій. Це буде підтвердженням, що результати, отримані лабораторією, є офіційно дійсними, співставними та надійними, адже управлінські рішення мають прийматись на достовірних даних про стан вод.  

Джерело: mepr.gov.ua


ПАЕУ запрошує на ІІ Щорічний бізнес-форум з промислової екології «ECO-MODERNIZATION-2021: КРАЩІ ПРАКТИЧНІ РІШЕННЯ»:

29 березня — Охорона атмосферного повітря
30 березня — Промислові відходи
31 березня — Вода в промисловості

Знайдемо рішення разом! Долучайтеся!


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!