Новини

Повернутися до переліку новин

Оприлюднено список 20 компаній-винуватців кліматичної кризи, серед них - Газпром

20 виробників викопного палива світу, які безвідповідально експлуатують світові запаси нафти, газу й вугілля, напряму пов’язані з третиною викидів парникових газів в наші часи. Нові дані дослідження показали, як невелика когорта державних і міжнародних фірм посилюють кліматичну кризу, яка загрожує майбутньому людства.

Вони продовжують розширювати свою діяльність попри те, що всі у галузі вже добре знають, до яких нищівних наслідків для планети це призводить, — пише The Guardian.

Аналіз, проведений вченим Річардом Хідом з Інституту кліматичної відповідальності в США, оцінює внесок глобальних корпорацій у кліматичні зміни з 1965 року. Адже вчені стверджують, що саме цього року лідери промисловості й політики почали розуміти, наскільки негативно викопне паливо впливає на довкілля.

ТОП-20 компаній зі списку відповідальні за 35% викидів вуглекислого газу й метану у світі. Всього в еквіваленті СО2 вони викинули в атмосферу 480 мільярдів парникових газів з 1965 року. Ці компанії варіюються від акціонерних фірм, таких як Chevron, Exxon, BP і Shell, до державних на зразок «Газпрому» і Aramco.

Chevron – головний забрудник атмосфери Землі серед приватних корпорацій. Після нього у списку, Exxon, BP і Shell. Разом ці чотири глобальні компанії відповідальні за більш ніж 10% вуглецевих викидів з 1965 року.

12 з ТОП-20 головних винуватців забруднення – це державні компанії. Разом на них припадає 20% від загальної шкоди за аналогічний період. Серед них головний шкідник – це державна компанія Саудівської Аравії Aramco. Лише вона спричинила 4,38% від глобального забруднення вуглецем.

Загалом, якщо об’єднати приватні й державні компанії в один список, Aramco опиняється на першому місці. За ним йде Chevron, а на третьому місці – російський «Газпром». Трохи менше, ніж російський енергетичний гігант, планету забруднює Exxon, а замикає п’ятірку National Iranian Oil Co.

Один з головних кліматологів світу Майкл Манн сказав, що результати дослідження проливають світло на роль виробників викопного палива. Він закликав політиків, які в грудні зберуться на кліматичних переговорах в Чилі, вжити серйозних заходів щодо діяльності енергетичних фірм.

«Велика трагедія кліматичної кризи в тому, що 7,5 мільярдів людей повинні платити високу ціну у формі занепаду планети, щоб пару десятків фірм-забруднювачів продовжили отримувати рекордні доходи. Велика моральна помилка нашої політичної системи в тому, що ми дозволили цьому статися», - сказав експерт.

Для створення списку найбільших забруднювачів були використані щорічні звіти компаній про обсяги видобутку нафти, природного газу й вугілля. Потім, на основі цих даних були підраховані об’єми викидів вуглецю й метану в процесі проходження сировини через весь виробничий ланцюг і аж до використання пального кінцевим споживачем. Виявилося, що 90% викидів, пов’язаних з 20 найбільшими винуватцями кліматичних змін, походили від використання їхніх продуктів, таких як бензин і дизельне пальне, авіаційне пальне, природний газ і вугілля. Ще 10% викидів потрапляють в атмосферу в процесі видобутку, переробки й доставки готового палива.

 Джерело: День

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!