Новини

Повернутися до переліку новин

Озоновий шар відновлюється, і це добре для клімату

Згідно з останніми оцінками вчених, озоновий шар планети відновлюється, що може уповільнити глобальне потепління. Доповідь з новими даними буде представлена  на зустрічі країн, що підписали Монреальський протокол.

Дані доповіді підтверджують, що заходи, вжиті в рамках Монреальського протоколу, призвели до скорочення обсягу речовин, що руйнують озоновий шар в атмосфері. На цей час він відновлюється зі швидкістю 1-3 % в десять років, і при таких темпах повинен повністю відновитися над Північною півкулею до 2030 року, над Південною півкулею — до 2050 року, і над полюсами — до 2060 року.

Монреальський протокол, підписаний 16 вересня 1987 року, забороняє виробництво та продаж небезпечних речовин, що виснажують озоновий шар. Озон захищає землю від ультрафіолетового випромінювання, що є основною причиною меланоми та інших ракових захворювань шкіри. В рамках Монреальського протоколу вже вдалося заборонити виробництво і використання понад 100 видів хімікатів. Багато з цих речовин не тільки руйнують озоновий шар, але і сприяють глобальному потеплінню.

«Монреальський протокол невипадково став одним з найуспішніших багатосторонніх угод в історії. Спільні дії по відновленню озонового шару, що спираються на дослідження авторитетних вчених, забезпечили успіх у реалізації Протоколу в останні 30 років, і є надія, що Кігалійская поправка зіграє важливу роль в діях щодо клімату в майбутньому, — зазначив Ерік Солхейм, глава ЮНЕП».

Так звана Кігалійская поправка до Монреальського протоколу стосується гідрофторвуглеців — газів, що сприяють потеплінню клімату і, як і раніше, використовуються в системах охолодження. Вона набирає  чинності 1 січня 2019 року. Цей новий документ вже ратифікували 46 країн. Глава ООН у вересні цього року закликав всі інші країни приєднатися до угоди.

У ЮНЕП вважають, що належна реалізація Монреальського протоколу допоможе до 2030 року запобігти 2 мільйонам випадків раку шкіри, а також внесе важливий вклад в охорону дикої природи і розвиток сільського господарства.

Джерело: журнал «Екологія підприємства» за матеріалами Новости ООН

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!