Новини

Повернутися до переліку новин

Перевірки дотримання лісокористувачами вимог природоохоронного законодавства: Вінницька екоінспекція

Інспекція в ході проведення Державною екологічною інспекцією у Вінницькій області перевірок дотримання лісокористувачами вимог природоохоронного законодавства, в тому числі, виявила факти незаконних рубок лісових ресурсів невідомими особами.

Законодавство

Статті 19, 67, 69 Лісового кодексу України (далі — ЛКУ) —  «спеціальне використання лісових ресурсів на виділеній лісовій ділянці проводиться за спеціальним дозволом — лісорубний квиток або лісовий квиток, що видається безоплатно».

Статті 105 ЛКУ — «порушення лісового законодавства тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність відповідно до закону. Відповідальність за порушення лісового законодавства несуть особи, винні у незаконному вирубуванні та пошкодженні дерев і чагарників».

Статті 105, 107 ЛКУ — «встановлює цивільно-правову відповідальність (відшкодування збитків, завданих державі в результаті незаконної рубки лісових ресурсів)».

Частина 4 статті 68 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» від 25 червня 1991 року № 1264-XII (далі — ЗУ «Про охорону навколишнього природного середовища») — «підприємства, установи, організації та громадяни зобов’язані відшкодовувати шкоду, заподіяну ними внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, в порядку та розмірах, встановлених законодавством України».

Ведення лісового господарства на території будь-якої області покладається на спеціалізовані комунальні лісогосподарські підприємства, та їх дочірні підприємства — райагроліси.

Головною метою діяльності підприємства є: організація ведення лісового господарства, включаючи питання охорони, захисту, раціонального використання та заготівлі лісових ресурсів і відтворення лісів на території земель лісового фонду відповідної області, що знаходяться в постійному користуванні обласного комунального спеціалізованого лісогосподарського підприємства, забезпечення підвищення продуктивності, посилення їх корисних властивостей, задоволення потреб територіальних громад області у лісових ресурсах на основі їх наукового та обґрунтованого раціонального використання.

Стаття 19 ЛКУ — на райагроліси, як на постійних лісокористувачів, покладається обов’язок забезпечувати охорону, захист, відтворення, підвищення продуктивності лісових насаджень.

Стаття 86 ЛКУ — організація охорони і захисту лісів передбачає здійснення комплексу заходів, спрямованих на збереження лісів від пожеж, незаконних рубок, пошкодження, ослаблення та іншого шкідливого впливу, захист від шкідників і хвороб. Забезпечення охорони і захисту лісів покладається на органи виконавчої влади з питань лісового господарства та органи місцевого самоврядування, власників лісів і постійних лісокористувачів.

Відтак, до адміністративної відповідальності притягуються відповідальні особи підприємства, зазвичай лісники.

У подальшому, обраховуються збитки, завдані державі в результаті вчинення незаконних дій, відповідно до постанови КМ «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу» від 23 липня 2008 року № 665, яка прийнята з метою посилення охорони лісів, збереження лісових ресурсів і підвищення ефективності їх використання.

Як приклад

У 2016 році інспекція перевірила один з райагролісів на території Вінницької області на предмет організації ведення ним лісового господарства. Зафіксували проведення незаконних рубок лісових ресурсів невідомими особами.

Збитки, завдані державі, становили 126 тисяч гривень. Крім того, лісника притягнули до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу на суму 170 грн.

Проблема

У більшості випадків, постійні лісокористувачі (лісокористувачі) намагаються уникнути відповідальності за незаконну рубку лісових насаджень, здійснених на території, що передана їм з метою організації та ведення лісового господарства, включаючи питання охорони лісових ресурсів.

Вищий арбітражний суд України у своїх роз’ясненнях № 02-5/744 «Про деякі питання практики вирішення спорів, пов’язаних із застосуванням законодавства про охорону навколишнього природного середовища» від 27 червня 2001року вказує судам на те (пункт 6.1.2), що у вирішенні спорів щодо відшкодування шкоди, заподіяної порушенням вимог лісового законодавства у випадках встановлення контролюючими органами при проведенні перевірок дотримання природоохоронного законодавства на підвідомчій лісовому господарству території факту правопорушення, вчиненого невстановленими особами, судам потрібно виходити з того, що обов’язки із забезпечення охорони, захисту, відтворення, підвищення продуктивності лісових насаджень відповідно до статті 19 ЛКУ покладено на постійних лісокористувачів.

Згідно з нормами статті 105 ЛКУ, статті 68 ЗУ «Про охорону навколишнього природного середовища» вчинення райагролісами зазначених правопорушень є підставою для покладення на них цивільно-правової відповідальності. При цьому неважливо, хто конкретно здійснював незаконне вирубування дерев на ділянках, наданих у постійне користування, оскільки визначальним є факт порушення постійним лісокористувачем встановлених правил лісокористування, що спричинило незаконну рубку.

Судова практика доводить, що перед тим, як «списувати» відповідальність за незаконні рубки лісів на невідомих осіб, лісокористувачам у будь-якому разі «дешевше» забезпечити належну охорону лісу та його багатств, аніж сплачувати збитки, завдані державі в результаті протиправних дій людей.

Господарським судом Вінницької області у справі № 902/58/17 від 02.03.2017 за позовом Державної екологічної інспекції у Вінницькій області до райагролісу прийнято рішення про стягнення з лісокористувача збитків за порушення вимог лісового законодавства, зокрема, за незаконну рубку лісу невідомими особами.

Матеріал публікується частково! Повна версія статті – в журналі «Екологія підприємства» № 5, 2018

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Придбати електронний журнал «Екологія підприємства»
Придбати вигідний комплект видань
Свіжий номер журналу

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!