Новини

Повернутися до переліку новин

Пластик не тільки забруднює планету, а й сприяє глобальному потеплінню

Виявляється, пластик не тільки забруднює навколишнє середовище та загрожує тваринам і людям, але і «робить свій внесок» у зміну клімату. Про це повідомляють із Програми ООН з навколишнього середовища, посилаючись на дані нового дослідження, проведеного в Гавайському університеті.

На подив самих вчених  з'ясувалося, що, розкладаючись, під впливом сонячної радіації пластик виділяє домішки парникових газів метану та етилену, до того ж з часом обсяги емісій зростають.

Дослідники протестували цілий ряд матеріалів, що містяться в тканинах, будівельних матеріалах, виробах із пластику. «Результати говорять про те, що пластик є джерелом газоподібних домішок, які впливають на клімат», - говориться в доповіді.

Особливо небезпечні целофанові пакети, які в більших кількостях містять поліетилен - один з найактивніших джерел метану та етилену. За оцінками, починаючи з 1950 року було вироблено понад вісім мільярдів тонн пластикових пакетів. Очікується, що в найближчі 20 років їх річне виробництво зросте вдвічі.

«На фоні прогнозованого росту виробництва пластику на глобальному рівні важливо, щоб виробники пластику, а також держави, які намагаються зупинити зміни клімату, розуміли, які масштаби викидів метану та етилену і як вони впливають на екосистеми», - відзначає Ніклас Хагельберг, експерт Програми ООН з навколишнього середовища. На думку дослідників, їх відкриття лише підтверджує необхідність боротися з використанням пластику, який, як з'ясувалося, сприяє глобальному потеплінню.

В цілому, концентрація метану в атмосфері, що потрапляє туди з різних джерел, за останні два століття подвоїлася. За оцінками Міждержавної групи по зміні клімату, здатність метану затримувати тепло та нагріти атмосферу - у 86 разів вища, ніж у вуглекислого газу, але емісії метану не так великі, як викиди СО2. Його джерела, крім пластику - сільське господарство та культивація рису,  тваринництво, а також виробництво та використання вугілля, нафти й природного газу

Джерело: журнал «Екологія підприємства» за матеріалами  www. news.un.org

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!