Новини

Повернутися до переліку новин

Про екологічне страхування: досвід ЄС

Із активним розвитком промисловості ще в минулому столітті в Європі почали активно формувати закони, направлені на збереження і охорону довкілля. 

А для вдалого розвитку і реалізації таких законів необхідні були гарантії, які спричинили необхідність появи та розвитку екологічного страхування. В нашому столітті, вже з багаторічним досвідом вирішення екологічних проблем, розвинуті країни розробили тактику і стратегію в сфері охорони довкілля, що дозволило відштовхуватися від них при веденні промислової діяльності та зумовили необхідність мати запасний варіант, адже техногенні катастрофи для будь-якої компанії стають великим фінансовим тягарем.

Проте на цей час в країнах Європи екологічне страхування перебуває у стадії розвитку і не покриває в повній мірі збитків, які завдаються природі, оскільки орієнтоване переважно на компенсацію збитків фізичних і юридичних осіб. Стандартні поліси страхування загальної відповідальності і майна виключають більшість втрат, пов'язаних із забрудненням навколишнього середовища, за дуже рідкісними винятками, такими як дим від неконтрольованого пожежі або дим від несправної системи опалення або кондиціонування повітря.

У європейській практиці переважають екологічне страхування відповідальності та екологічне майнове страхування. 

Норма страхування діяльності певних типів установок, що створюють загрозу для довкілля, з метою гарантування фінансового забезпечення можливої відповідальності за шкоду, заподіяну забрудненням довкілля, міститься і в Законі Німеччини про матеріальну відповідальність за шкоду, заподіяну екологічними правопорушеннями.

Страхування потенційної відповідальності за шкоду як наслідок екологічних правопорушень здійснюється також у Бельгії, Великобританії, Нідерландах, Італії, Швейцарії, та в інших країнах. 

Страхування в цих країнах є могутнім фінансовим механізмом, що регулює цілу низку проблем, які стосуються безпечної роботи підприємства та його відповідальності перед третьою стороною, а також питань охорони навколишнього середовища. 

Звертатись до страхування відповідальності потенційних порушників змушує, насамперед, жорсткість судових рішень у випадку порушення природоохоронного законодавства. При цьому досить поширене добровільне страхування відповідальності за відшкодування збитків від аварійного забруднення навколишнього середовища в межах загального страхування цивільної відповідальності підприємств.

Основні умови договорів екологічного страхування в світі:

  • Страхування на випадок забруднення. Забезпечує страховий захист від збитків, що виникають в результаті забруднення майна страхувальника від зовнішнього джерела або джерела на місці; від відповідальності перед третіми особами, яка може виникнути внаслідок забруднення повітря, води або землі в результаті раптового або випадкового вивільнення небезпечних речовин на території, що належить страхувальнику. Умови страхування зазвичай передбачають відшкодування витрат на очищення, а також можуть включати страховий захист від витрат, пов'язаних із звільненням підземних резервуарів зберігання. Шкода, завдана в результаті умисних дій, страхуванням не покривається.
  • Страхування відповідальності при використанні атомної енергії. Забезпечує страховий захист за претензіями, що пред'являються у зв'язку з заподіянням шкоди здоров'ю або майнового шкоди, що з'явилася в результаті впливу радіоактивного матеріалу при його зберіганні або перевезенні.
  • Страхування відповідальності виробників продукції за забруднення. Забезпечує страховий захист на випадок заподіяння шкоди здоров'ю або шкоди майну третьої особи, включаючи шкоду або збиток, що виникає в результаті відмови (порушення працездатності) виробів, проведених страхувальником (наприклад, клапанів, шлангів, труб або резервуарів), а також від витрат, пов'язаних з усуненням наслідків забруднення (очищення, прибирання).
  • Виняток, що стосується забруднення. Виняток страхового захисту на випадок тілесного ушкодження або майнової шкоди, що заподіюються внаслідок фактичного випадку, або в разі доведення такої причини, а також за наявності загрози їх заподіяння через викид, розсіювання, вивільнення або виділення забруднюючих речовин.

Джерело Прес-служба Ecobusiness Group

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!