Новини

Повернутися до переліку новин

Про видалення зелених насаджень

Процедуру видалення дерев, кущів, газонів і квітників (далі – зелені насадження) на території населеного пункту визначено Порядком видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 1 серпня 2006 року № 1045 (далі – Постанова № 1045).

Визначено випадки, у яких зносять зелені насадження. Крім аварійних ситуацій та ремонтів, визначено:

  • знесення аварійних, сухостійних і фаутних дерев, а також самостійних і порослевих дерев з діаметром кореневої шийки не більш як 5 сантиметрів;
  • відновлення світлового режиму в житловому приміщенні, що затіняється деревами;
  • досягнення деревом вікової межі.

Увага! Видалення зелених насаджень на території населеного пункту здійснюється за рішенням виконавчого органу сільської, селищної, міської ради на підставі ордера: подається заява (5 днів) – відновлювана вартість – оплата – Ордер на видалення зелених насаджень.

Перелік видалення зелених насаджень без сплати відновлюваної вартості – п. 6 Постанови № 1045: на підставі документів, визначених частиною першою статті 34 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» (Повідомлення про початок виконання будівельних робіт, Дозволу на виконання будівельних робіт (далі – ДАБІ).

Згідно з Методикою визначення відновної вартості зелених насаджень затверджена наказом Мінжитлобуду від 12 травня 2009 року № 127, негайне видалення пошкоджених дерев або кущів (їх частин) може здійснюватися в разі, якщо стан таких пошкоджених зелених насаджень загрожує життю, здоров’ю громадян, а також майну громадян та/або юридичних осіб – дозвільні документи оформляються після фактично проведених робіт і є доказом їх законності.

Знищення або пошкодження зелених насаджень, невжиття заходів для їх охорони, а також самовільне перенесення в інші місця, відповідно до ст. 153 КУпАП — підлягає штрафу на громадян від 10 до 30 НДМГ і на посадових осіб або фізичних осіб – підприємців – від 30 до 50 НДМГ (НДМГ у 2020 році = 1051 грн).

Окрім адміністративної, передбачена і матеріальна відповідальність.

Розмір матеріальної шкоди визначається за Таксами для обчислення розміру шкоди, заподіяної підприємствами, установами, організаціями та громадянами зеленим насадженням у межах міст та інших населених пунктів, затвердженими Постановою Кабінету Міністрів України від 8 квітня 1999 року № 559, і є суттєво більшим від розміру штрафу.

Наприклад: за кожне знищене або пошкоджене до ступеня припинення росту дерево, діаметр якого становив 26,1 см (у корі, біля шийки кореня) – відшкодовується матеріальна шкода у розмірі 1000 грн.

Передбачена зазначеними Таксами і матеріальна шкода за влаштування сміттєзвалищ на території зелених насаджень (газони та ін.) – 75 грн/м2, випалювання сухої рослинності – 50 грн/м2.

Більше інформації про методику та процедуру видалення зелених насаджень – у системі «Онлайн-консультант еколога підприємства».

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!