Новини

Повернутися до переліку новин

Проведення моніторингу ґрунтів у програмі післяпроєктного моніторингу

Дуже часто в програмі післяпроєктного моніторингу вказується проведення моніторингу ґрунтів. Чи достатньо вважати за моніторинг проведення одного разу в рік протягом 5 років аналіз ґрунтів у декількох точках?

Віцепрезидент Професійної асоціації екологів України Людмила Хоміч  прокоментувала це питання під час курсу підвищення кваліфікації «ПІСЛЯПРОЄКТНИЙ МОНІТОРИНГ: основи організації та проведення».

Програма моніторингу ґрунтів у межах післяпроєктного моніторингу повинна передбачати, як мінімум, перелік речовин, що контролюються, їх показники; періодичність контролю; точки/місця відбору проб. Поряд з цим програма післяпроєктного моніторингу має бути узгоджена з описом фонового стану ґрунтів, зазначеного у звіті з ОВД (у т.ч. з показниками, які були описані у звіті). Результатом реалізації програми післяпроєктного моніторингу повинна бути динаміка стану ґрунтового покриву в межах точок/місць відбору, яка дає можливість оцінити вплив господарської діяльності на ґрунти.

Додатково моніторинг ґрунтів може надати наступну оцінку ґрунту: біологічну, гідрологічну, фізико-хімічну, хімічну, фізичну. Також речовини, які досліджуються, можуть бути базовими (основними) та допоміжними. Наприклад, показник рН, сухого залишку, їх динаміка вказує на наявність інших забруднювачів, їх міграцію в ґрунті. Тому, визначаючи будь-яку речовину, яку планується контролювати в межах післяпроєктного моніторингу, необхідно визначити її інформативність, доцільність, вразливість до антропогенного впливу тощо. Періодичність контролю та відбір проб залежить від речовин, які контролюються. Наприклад, агрохімічна паспортизація земель передбачає дослідження певних речовин в ґрунті один раз на п’ять років, що пов’язане з їх міграцією та стабільністю показників. Глибина відбору, як правило, верхній шар, орний і підорний (5 точок методом конверту і формування однієї змішаної проби).

Експерти Професійної асоціації екологів України завжди готові надати консультативну допомогу фахівцям підприємств та допомогти розв’язати складні питання.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!