Новини

Повернутися до переліку новин

Розмова редакції журналу «Екологія підприємства» з екологом Валентиною Чалою

ВАЛЕНТИНА ЧАЛА,
еколог ТОВ «Полтавський завод кварцового скла»

Питань у моїй щоденній роботі безліч і вони різноманітні, адже я – єдиний еколог на великому підприємстві. Маю 12-річний досвід роботи екологом.

Це і робота з відходами: перш за все роздільне збирання в марковану тару, постійна передача відходів на утилізацію, з кожного виду відходів розробка  інструкцій щодо поводження,  паспортизація відходів, ведення реєстрів відходів; і робота з захисту атмосферного повітря: розробка природоохоронних заходів, контроль викидів забруднюючих речовин, ведення паспортів пилогазоочисних установок тощо.

Типова ситуація: колегам зараз складно в сфері поводження з відходами через відсутність порядку отримання дозволу на здійснення операцій у сфері поводження з відходами.

Багато питань виникає у сфері екологічної експертизи. Оскільки перелік об’єктів підвищеної екологічної небезпеки, затверджений ПКМУ від 28 серпня 2013 р. № 808, досить розмитий, щоб визначити причетність конкретного виробництва до тієї  чи іншої сфери діяльності, необхідно неабияк попрацювати, аби  з’ясуванні ті чи інші терміни для написання листів до інстанцій. 

У новому законі «Про оцінку впливу на навколишнє середовище» кількість «прогалин» дещо зменшилася. Але кількість запитань, на мій погляд, не змінилася.

Також немало складнощів у питаннях громадського обговорення об’єктів екологічної експертизи. Проходження екологічної експертизи має багато тонкощів.

Багато підприємств нині сплачують екологічний податок за розміщення відходів, що в силу деяких обставин робити не повинні, виходячи з трактувань податкового кодексу.

Взагалі, екологічна діяльність і питання, пов’язані з нею, тим і складні, що часто доводиться складати все «по літері» з різних нормативно-правових актів, щоб вирішити суть тієї чи іншої проблеми.

Потрібно весь час тримати руку на пульсі, оскільки помилки в сфері промислової екології можуть дорого коштувати і мають негативні наслідки. Так, зокрема, колега, що ділився досвідом на ст.73 у №7, 2017 (практик І. Гошовський) не врахував, що «дозволу на розміщення відходів» не існує в природі, а є «дозвіл на здійснення операцій у сфері поводження з відходами», а екологічна інспекція ніколи не видавала документи дозвільного характеру, а лише контролювала їх наявність.

Перелік об’єктів підвищеної екологічної небезпеки, затверджений постановою КМУ від 28 серпня 2013 р. № 808, досить розмитий. Щоб визначити за вказаним переліком відношення до тієї чи іншої сфери діяльності конкретного виробництва, потрібно неабияк попрацювати в з’ясуванні тих чи інших термінів, у написанні листів до інстанцій. Постулати нового Закону «Про оцінку впливу на довкілля», який почне діяти з 18.12.2017 р., дещо скоротили кількість подібних «прогалин», але питання, на мій погляд, не вичерпуються.
Долучившись до ініціатив колективу журналу «Екологія підприємства», сподіваюся, що вже в найближчих випусках ми дамо відповіді на найцікавіші запитання та допоможемо убезпечити Ваше підприємство від помилок.

Джерело: журнал «Екологія підприємства» № 8, 2017

Свіжий номер журналу Найближчі заходи

Придбати журнал «Екологія підприємства»
Придбати вигідний комплект видань
Придбати електронний журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!