Новини

Повернутися до переліку новин

Розроблений реєстр біометану – важливий сигнал держави для бізнесу та інвесторів щодо затребуваності біометанових проєктів

На цьому наголосив Голова Держенергоефективності Валерій Безус, розповідаючи про реалізацію державної політики у частині розвитку сфери виробництва біометану в інтерв'ю для найбільшої енергетичної спільноти в країні “Energy Club”.

Синхронізована робота Уряду, Парламенту, Міненерго, Держенергоефективності, асоціацій та експертів сприяла суттєвому прогресу у створенні умов в сегменті біометану.

Завдяки інтенсивній роботі Верховної Ради України і парламентарів було внесено зміни до Закону України «Про альтернативні види палива», які створили передумови на законодавчому рівні щодо розвитку ринку біометану.

«На виконання цього Закону в найкоротші терміни ми розробили постанову Уряду щодо реєстру біометану. Попри активні бойові дії, ми із колегами із усіх органів виконавчої влади довели цю постанову до прийняття Кабміном. Ми самостійно заклали у цю постанову надзвичайно жорсткі терміни розробки такого реєстру, а саме – півроку. І незважаючи на відсутність фінансування, розуміючи пріоритети й бюджету, й донорської допомоги під час війни, ми зробили все від себе належне, щоб розробити реєстр біометану», - зауважив  Валерій Безус.

На виконання зазначеної постанови Держенергоефективності вже створило реєстр біометану і презентувало його у січні 2023 року. 

Особливістю реєстру біометану є те, що це, фактично, перша бетонна паля у фундаменті великого механізму гарантій походження та вагома віха у сегменті стимулювання, зокрема, виробництва біометану.

Уся проведена робота на державному рівні – це унікальна ситуація, коли держава демонструє, наскільки серйозно ставиться до майбутнього ринку біометану, і надсилає сигнал бізнесу щодо перспектив цього напряму у той час, коли ще не існує реального виробництва і товарних обсягів біометану.

«Ми сподіваємося, що після перемоги цей інструмент дозволить у тому числі як обіг біометану на експорт на ринках ЄС, так і окремо обіг цих електронних документів - гарантій походження, які за умови довіри до них наших партнерів можуть мати хорошу ліквідність і додатковий інвестиційний потенціал відновлюваної енергетики України», - наголосив Голова.

Проведений Агентством перший навчальний семінар щодо особливостей реєстру показав високу зацікавленість бізнесу до перспектив запровадження біометанових проєктів.

«Сьогодні кон'юнктура ринку природного газу така, що заміщення газу відновлюваними газами, перш за все, біометаном є економічно цікавим. Немає сумнівів, що в найближчі роки виробництво біометану вийде на рівень принаймні десятків мільйонів кубічних метрів. При цьому, після перемоги ризики бар'єрів стануть меншими й очікується посилена увага інвесторів до України», - переконаний Валерій Безус.

Джерело: Державне агенство з енергоефективності та енергозберження України

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!