Новини

Повернутися до переліку новин

Столиця Фінляндії виплатить 1 млн євро за вдалу ідею переходу з вугілля на поновлювані джерела

У Гельсінкі проведуть відкритий міжнародний конкурс для пошуку ефективного способу переходу міської системи теплопостачання з вугілля на поновлювані джерела енергії. Переможець Helsinki Energy Challenge отримає премію в 1 млн євро.

Брати участь у конкурсі можуть компанії з будь-якою формою власності, включаючи як консорціуми, так і досвідчені організації та університети. «Ми вітаємо будь-яку кооперацію, оскільки міждисциплінарні дискусії є майданчиком для вироблення інноваційних рішень, — стверджує директор проекту Helsinki Energy Challenge — Населення фінської столиці, як показують опитування, ставить проблему глобального потепління на перше місце за важливістю, вище за економічні проблеми й боротьбу з тероризмом».

Гельсінкі мають намір досягти «нульових викидів» двоокису вуглецю до 2035 року. Більше половини всіх викидів СО2 в фінській столиці відбувається в результаті виробництва теплової енергії, більшу частину якої місто отримує з вугільних теплових електростанцій. Згідно з планом, до 2029 року вугільні ТЕС повинні бути закриті або перепрофільовані.

Гельсінкі мають централізовану систему теплопостачання, в 2018 році міські теплоелектроцентралі виробили 7200 ГВт-год теплової енергії, з яких 3850 ГВт-год, або 56%, були згенеровані на вугільних ТЕС, 35% теплової енергії виробили ТЕС, що працюють на природному газі. За розрахунками норвезької дослідницької організації Sintef, вугілля є «найбруднішим» видом органічного палива з точки зору викидів двоокису вуглецю. При виробництві 1 МВт-год електроенергії з вугілля викидається приблизно 0,8 тонни СО2, а при виробництві 1 МВт-год з природного газу — 0,4 тонни СО2.

«Мерія Гельсінкі відмовилася від такого очевидного вирішення проблеми, як перехід на паливо з дерев'яних гранул (пеллет), що виробляються з відходів деревообробної промисловості, — розповіла директор проекту Helsinki Energy Challenge Лаура Уутту-Десшрівер. — По-перше, це не вивирішує проблеми радикального зниження викидів, по-друге, для заміни вугілля потрібно приблизно в 10 разів більше палива з дерева, що збільшить витрати на доставку і, в своєю чергою, призведе до зростання викидів СО2 від транспорту, по-третє, Фінляндія просто не виробляє такого палива в потрібних кількостях».

Тим, кому вдасться знайти найкращий спосіб вирішення проблеми перебудови системи теплопостачання Гельсінкі, мерія міста виплатить премію в розмірі 1 млн євро. «Зрозуміло, що мова йде про опрацювання технічної можливості переходу системи теплопостачання на генерацію з поновлюваних джерел, реалізація такого рішення потребуватиме значних, можливо, мільярдних інвестицій», — пояснює Л. Уутту-Десшрівер.

Більш конкретно про умови конкурсу читайте на його офіційній сторінці.

Раніше ми повідомляли, що Фінляндія поставила за мету досягти «кліматичної нейтральності» до 2035 року.

Джерело: ECOBUSINESS Group за матеріалами Еlektrovesti.net

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!