Новини

Повернутися до переліку новин

У Франції зупинилась найстаріша атомна електростанція

Як повідомляє Українська Вітроенергетична Асоціація, сьогодні у Франції, після 40 років експлуатації, зупиняється останній реактор найстарішої атомної електростанції — Fessenheim.

Станція Fessenheim була відкрита в 1977 році, пропрацювавши беззупинно аж до червня 2020 року. Станція була оснащена 2-а реакторами, один із яких був зупинений ще в лютому 2020 року.

Варто зауважити, що зупинка реактора — це лише один із етапів повного виведення з експлуатації атомної електростанції, оскільки має пройти ще певний час для повного охолодження реактора, після чого з нього видаляється використане паливо. Саме тому, повне виведення станції Fessenheim з експлуатації планується не раніше 2023 року.

Цікавим є те, що французьке законодавство не обмежує терміни експлутації своїх електростанцій, проте державна енергетична компанія EDF, під управлінням якої знаходяться атомні станції, встановила граничний термін експлуатції реакторів другого покоління, що складає 40 років. В свою чергу, Французький департамент з питань атомної безпеки зауважив, що 40-річний термін будь-якої атомної електростанції можливий лише за умови забезпечення належної безпеки станції та її співробітників.

Так, в 1990-х та 2000-х на станції Fessenheim було зафіксовано декілька випадків порушення безпеки, включаючи збої електропостачання, тріщини в кришці реактора, хімічне забруднення водойм, витік палива, а також несмертельне радіаційне зараження працівників.

Для довідки, в Україні розташовано 5 атомних електростанцій (працюючих 4-и), 15 діючих реакторів, 4 виведено з експлуатації. Атомна енергетика України бере свій початок також з 1977 року, коли було введено в експлуатацію перший енергоблок Чорнобильської АЕС, історія якої всім відома.

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!