Новини

Повернутися до переліку новин

Укладаємо договори на продаж відходів, що утворилися в процесі діяльності підприємства (металобрухту, склобою, макулатури, іншого)

Стаття роз’яснить: які заходи зобов’язані здійснювати суб’єкти господарської діяльності у сфері поводження з відходами, на що звернути увагу при укладанні договору на продаж відходів

Поглянувши практично на будь-які безпечні відходи діяльності підприємства, можна побачити вторинну сировину для виробництва нової продукції. Увага людства має бути звернена на отримання максимальної вигоди з відпрацьованих залишків. Ресурси планети обмежені й не поповнюються з такою швидкістю, з якою людство їх витрачає. Деякі види ресурсів взагалі не відновлюються, тому їх необхідно економити.

Але не тільки тому проводиться вторинна переробка відпрацьованої сировини. Для того, щоб уникнути захаращення територій сміттям, його необхідно обов’язково переробляти. Крім того, подальша переробка вторинної сировини дозволить вирішити проблему забруднення сміттям повітря, ґрунту, ґрунтових і поверхневих вод та поширення інфекції в навколишньому середовищі.

Здебільшого вторинна сировина є більш дешевим та енергоефективним джерелом багатьох речовин і матеріалів, ніж природна. Тому сьогодні переробка вторсировини вимагає від нас належної уваги, впровадження найбільш ефективних методів і технологій її переробки та вивозу.

Відходи як вторинна сировина —  відходи, для утилізації та переробки яких в Україні існують відповідні технології та виробничо-технологічні і/або економічні передумови.
Утилізація відходів — використання відходів як вторинних матеріальних чи енергетичних ресурсів.
Збирання і заготівля відходів як вторинної сировини — діяльність, пов’язана зі збиранням, купівлею, прийманням, зберіганням, обробленням (переробленням), перевезенням, реалізацією і постачанням таких відходів переробним підприємствам на утилізацію, а також надання послуг у цій сфері.
Відходи є об’єктом права власності.
Право власності на відходи може переходити від однієї особи до іншої в порядку, передбаченому законом.

Суб’єктами права власності на відходи, серед інших, є підприємства, установи та організації усіх форм власності. Суб’єкти права власності володіють, користуються і розпоряджаються відходами в межах, визначених законом.

Суб’єкти господарської діяльності у сфері поводження з відходами зобов’язані здійснювати організаційні, науково-технічні та технологічні заходи для максимальної утилізації відходів, реалізації чи передачі їх іншим споживачам або підприємствам, установам та організаціям, що займаються збиранням, обробленням та утилізацією відходів, а також забезпечувати власним коштом екологічно обґрунтоване видалення тих відходів, що не підлягають утилізації.

Увага! Матеріал публікується частково. Повна версія  в журналі «Екологія підприємства» № 9, 2018 
Матеріал підготувала Юлія Бойко, еколог, експерт журналу «Екологія підприємства»

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!