Новини

Повернутися до переліку новин

Український школяр отримав «золото» на міжнародній олімпіаді GENIUS

На міжнародній олімпіаді GENIUS, що проходила у місті Освего (штат Нью-Йорк), випускник київської школи № 225 та вихованець Малої академії наук України Микола Іванченко презентував винахід, що допоможе очищувати воду від розлитої нафти. Саме за цю інновацію хлопець отримав «золото».

Довідка! Олімпіада GENIUS є одним з найбільших наукових конкурсів, участь в якому беруть школярі з багатьох країн світу: США, Кореї, Індонезії, Іспанії тощо. Винахідники презентують проекти, які вирішують проблеми забруднення повітря, води, ґрунту. Цього року олімпіада зібрала понад 750 учасників.

Микола працював над науковим проектом «Виробництво адсорбента для нафти та нафтопродуктів у водному середовищі на основі гідрофобізованого вспученого перліту» разом із науковим керівником, доцентом кафедри хімічних технологій композиційних матеріалів НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського», кандидатом технічних наук Олексієм Миронюком. Путівку на GENIUS Микола виборов ще взимку, перемігши зі своїм винаходом на Всеукраїнському конкурсі Intel Еко Україна 2017.

Проект хлопця ґрунтується на гідрофобному адсорбенті для нафти: під час її розливу у воду, адсорбент, завдяки своїм гідрофобним властивостям, збиратиме тільки нафту, а воду відштовхуватиме. Нафта збиратиметься у грудочки, які можна забрати з водойми будь-яким механічним способом і відправити на нафтопереробне виробництво. Адсорбент може набрати у сім разів більше нафти, ніж важить сам.

Окрім золотої медалі Микола отримав грант на $9 тис., який покриває частину витрат на навчання в університеті, де проходила олімпіада − Oswego State University of New York (SUNY). Також хлопця запросили для участі одразу у фінальному етапі міжнародного конкурсу «І-Fest» в Тунісі.

Стартап з України планує серійне виробництво агродронів

Український стартап Kray Technologies підписав перші контракти на виробництво агродронів на американському ринку (США і Канада).

Зараз передсерійну комерційну збірку першого дрона організували в Києві. З наступної весни український стартап прийматиме передзамовлення для серійного виробництва. Один агродрон коштує близько $ 50 000 (разом з наземною станцією управління), але після запуску серійного виробництва ціна має суттєво зменшитися.

За словами засновника проекту Дмитра Сурду, у компанію вже інвестували понад $ 350 000, зокрема минулого року Kray отримала грант Фонду цивільних досліджень та розвитку США (CRDF Global).

Український дрон оснащений системою компʼютерного бачення, яка дозволяє розпізнавати перешкоди і автоматично ухилятися від них (камери здатні розпізнавати рельєф на відстані 10-70 метрів, лідар – 5-25 метрів). Робочий цикл дрона: 15 хвилин політ, 1 хвилина обслуговування. За один цикл він обробляє до 14 га. Час заряду пари акумуляторів – до 60 хв. Продуктивність – 27-48 га на годину, 300-500 га за день. Дрон розвиває швидкість 110 км/год. Ємність бака для хімікатів – 22,5 л і 15 кг. Дрон летить на висоті 1 метра над посівами в автоматичному режимі, тому втрати врожаю (через необроблювані краї поля) знижується до 0,5%.

Основна функція агродрону – збільшити врожайність і зменшити обсяги внесення добрив, що в свою чергу підвищує доходи і зменшує витрати фермерів. В українському агробізнесі дрони зараз використовує холдинг Kernel, що має 10 таких апаратів.

До відома! На міжнародному ринку Kray Technologies має кілька конкурентів, наприклад, Yamaha Rmax. На українському ринку дрон конкуруватиме з китайським DJI Agros M1. Досі китайці не продали жодного дрона Agros в Україні, але вже ведуть переговори з агрохолдингами.
ЦЕ ЦІКАВО!
У той час, як в Україні використання агродронів особливої популярності ще не набуло, австралійські фермери активно використовують роботів вітчизняного виробництва на своїх полях. Винахідниками таких інноваційних технологій є представники Австралійського центру польових роботів з Сіднейського університету. Так серед винаходів центру є робот RIIPA, який може оцінити урожайність посівів, боротися з бур’янами, вносити добрива та знаходити на полі сторонні предмети (скло, каміння тощо). Mantis і Shrimp – два однакових роботи, які можуть проаналізувати, чи вистачає рослинам добрив і води за допомогою радара, лідара і тепловізора, а потім передають інформацію фермеру через wi-fi. Також дослідники розробили безпілотник J3 Cub для аерофотозйомки. За допомогою камери і датчиків він допомагає фермеру знаходити бур’яни на полі і аналізувати рельєф місцевості.

Інформацію підготувала Аліна Жук, редактор видання «Екологія підприємства»

Джерело: журнал «Екологія підприємства» № 8, 2017

Свіжий номер журналу Найближчі заходи

Придбати журнал «Екологія підприємства»
Придбати вигідний комплект видань
Придбати електронний журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!