Новини

Повернутися до переліку новин

Український споживач обирає екологічну продукцію

Ні для кого не є секретом, що мийні засоби, до складу яких входять фосфати, є надзвичайно шкідливими як для людини, так і для довкілля. Країни Європи вже давно відмовилися від використання таких засобів, але в Україні, на жаль, їх ще велика кількість. 

Під час ЕКОБІЗНЕС-ФОРУМУ «Зелена економіка: як досягти балансу» в м. Дніпро 9–10 вересня партнери заходу ПП ВКФ «Полімер» представили унікальну рецептуру прального безфосфатного засобу, при використанні якого мінімізується негативний вплив на навколишнє середовище, ґрунти та водоочисні споруди, оскільки всі інгредієнти застосовуються в рецептурі ЕКО. Ключовим компонентом є трона (сесквікарбонат натрію).

ПП ВКФ «Полімер» підготували для учасників ЕКОБІЗНЕС-ФОРУМУ корисні подарунки, а саме зразки пральної продукції на основі трони:

➢    Universal — для прання білих та кольорових речей з бавовняних, лляних і синтетичних волокон;
➢    Color — для прання кольорових виробів;
➢    Sensitive — для прання дитячої білизни, виробів із бавовняних і лляних волокон.

На скільки є популярними ЕКОпродукти, зокрема пральні порошки, серед споживачів? І чи обирають для себе екологічну продукцію екологи та фахівці з природоохоронної діяльності? З’ясовуємо серед відвідувачів Форуму.

  • Як взагалі ставитеся до екологічної продукції? Чи є даний критерій важливий при виборі продукції?
  • Чи знайомі ви вже із торговою маркою пральних порошків ТМ TRONA? І чи подобається продукція в користуванні?
  • Що для вас є пріоритетним у виборі продукції: вартість чи екологічність?
  • Назвіть ключову перевагу, чому споживач має обирати саме екологічну продукцію?

«Ми в Польщі намагаємося використовувати екологічні та функціональні пральні порошки. Проте якщо ціна екологічного порошку удвічі вища за звичайний, то навіть у нас мало хто готовий ним користуватися. Якби пральні порошки ТМ TRONA були представлені в Польщі, я б обов’язково перейшов на них, адже залишився задоволеним результатом прання», — прокоментував Ян Ганшинець, менеджер відділу продажів CEE JCT Group.

«В Україні є багато свідомих споживачів, які розуміють важливість турботи про довкілля і готові перейти на екологічні пральні порошки. Проте я вважаю, що для багатьох українських споживачів важливим фактором, який впливатиме на вибір прального порошку, буде ціна. Якщо ціна за екологічний порошок буде на рівні фосфатних або не набагато вищою, то особисто я виберу екологічний пральний порошок», — наголосила Юлія Бойко, еколог-практик, експерт комітетів ПАЕУ з управління відходами, промислової екології та інновацій, екологічного права та законотворчості.

«Під час презентації прального порошку ТМ TRONA мене, як фахівця, дуже зацікавило те, що цей пральний порошок не призводить до зростання кількості водоростей у водоймах, а навпаки, сприяє їх знищенню. На мою думку, у цивілізованій європейській країні може бути тільки так: якщо певний товар шкодить довкіллю, то він взагалі не повинен застосовуватися в широкому загалі. Тому нам необхідно якомога швидше розробити законодавчі акти щодо заборони фосфатних компонентів у пральних порошках», — висловився Іван Паламарчук, голова комітету ПАЕУ з охорони надр, заслужений природоохоронець України, юрист.

«Дуже б хотілося, щоб такі безфосфатні пральні порошки, як ТМ TRONA, масово продавалося у великих мережевих супермаркетах. Адже під час доставки поштою товар запаковують у велику кількість пластику та коробок, що зменшує його екологічність», — висловила своє побажання Олена Потапенко, менеджер відділу з охорони праці ДТЕК Мережі.

«Я намагаюся використовувати для своїх потреб екологічні пральні порошки, тому мені було дуже цікаво дізнатися про продукцію ТМ TRONA. Оскільки раніше бракувало інформації не тільки про сам продукт, а й про його користь для довкілля. Якби вдалося налагодити більш широке розповсюдження інформації про те, чому варто відмовлятись від фосфатних засобів на користь екологічних порошків, я вважаю, що багато споживачів перейшли б на них», — сказала Ірина Лековецкене, еколог ДТЕК Запорізька ТЕС.

«Якщо цінова пропозиція відповідатиме якості екологічних пральних порошків, то чимало українців зроблять вибір на їхню користь. Тому це також необхідно враховувати при формуванні пропозиції», — прокоментувала Ірина Ліснопад, еколог Придніпровської ТЕС.

«Я використовую тільки органічні та екологічні продукти з 2014 року. Я пробувала прати чималою кількістю екологічних пральних порошків, тому можу запевнити, що вони чудово справляються із завданням, надто коли вони містять ензими. У них зазвичай відсутні запахи, адже ці добавки часто-густо є алергенами, тому це також своєрідна перевага», — зазначила Ольга Соболевська, старший керуючий кафедри екології Національної металургічної академії України, голова ГО Be green.

«Раніше мені не було відомо про те, що є українські екологічні пральні порошки. А від використання закордонних зупиняла висока ціна. Бачила порівняння з фосфатним порошком і надзвичайно вражена, що його дія є набагато кращою. Я вважаю, що необхідно вибирати трохи дорожче, але екологічне, щоб зменшувати забруднення наших річок, які є нашим майбутнім», — наголосила Марія Романюк, інженер з екології ПАТ «РівнеАзот».
 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!