Новини

Повернутися до переліку новин

Умови та наслідки післяпроєктного моніторингу ОВД

Проходження процедури ОВД є обов’язковим у процесі прийняття рішень щодо провадження видів планованої діяльності, що включає будівництво, реконструкцію, технічне переоснащення, розширення, перепрофілювання, ліквідацію (демонтаж) об’єктів, інше втручання в природне середовище, що зазначається нормою Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» у статті 3.

Післяпроєктний моніторинг планованої діяльності є складовою висновку з оцінки впливу на довкілля та обов’язковим до виконання суб’єктом господарювання. Якщо у висновку з ОВД вказана необхідність проведення післяпроєктного моніторингу, суб’єкт господарювання зобов’язується провести його в суворо зазначеному порядку та у визначені терміни.

У статті 13 «Післяпроєктний моніторинг» Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» наголошується, що суб’єкт господарювання забезпечує здійснення післяпроєктного моніторингу з метою виявлення будь-яких розбіжностей і відхилень у прогнозованих рівнях впливу та ефективності заходів із запобігання забрудненню довкілля та його зменшення. У висновку з оцінки впливу на довкілля уповноважений центральний або територіальний орган визначає порядок, строки та вимоги до його здійснення, узгоджує вжиття додаткових заходів і дій із запобігання, уникнення, зменшення (пом’якшення), усунення, обмеження впливу господарської діяльності на довкілля.

Якщо під час провадження господарської діяльності, щодо якої здійснювалася оцінка впливу на довкілля, виявлено значний негативний вплив цієї діяльності на життя і здоров’я населення чи довкілля та якщо такий вплив не був оцінений під час здійснення оцінки впливу на довкілля та/або істотно змінює результати оцінки впливу цієї діяльності на довкілля, рішення про провадження такої планованої діяльності за рішенням суду підлягає скасуванню, а діяльність — припиненню. У такому випадку у разі звернення по нове рішення про провадження планованої діяльності процедура оцінки впливу на довкілля здійснюється повторно, з урахуванням виявленої інформації.

Тобто, негативні наслідки післяпроєктного моніторингу можуть бути такі:

  • анулювання результатів ОВД та призначення повторного проходження процедури ОВД;
  • тимчасова зупинка або заборона провадження планової діяльності на підприємстві.

Водночас, з аналізу висновків з ОВД, розміщених в Єдиному реєстрі, випливає відсутність уніфікованих підходів щодо показників, періодичності післяпроєктного моніторингу, форм звітування.

Як сформувати систему післяпроєктного моніторингу планованої діяльності?

Якими нормативними актами, у т.ч. положеннями та вимогами Директив ЄС, що імплементуються в Україні, керуватися при здійсненні післяпроєктного моніторингу?

Відповіді на ці запитання в курсі «ПІСЛЯПРОЄКТНИЙ МОНІТОРИНГ: основи організації та проведення», що спрямований на ознайомлення із законодавчо-нормативною та методичною базою з питань моніторингу довкілля  та формування системи післяпроєктного моніторингу планованої діяльності.

Курс складається з модулів, які охоплюють загальні основи побудови системи післяпроєктного моніторингу планованої діяльності:
1. Основні засади післяпроєктного моніторингу
2. Організаційні засади здійснення післяпроєктного моніторингу за станом атмосферного повітря
3. Організаційні засади здійснення післяпроєктного моніторингу за станом водних ресурсів
4. Організаційні засади здійснення післяпроєктного моніторингу за станом земельних ресурсів


З питань участі:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!