Новини

Повернутися до переліку новин

Великобританія прожила 18 днів без вугілля — це новий рекорд країни

Великобританія прожила 18 днів 6 годин і 15 хвилин без спалювання вугілля для виробництва енергії в 2020 році — це новий рекорд країни. Досягти рекорду допоміг режим ізоляції в період пандемії коронавірусу, через який споживання електроенергії скоротилося майже на 20%.


Вугільні електростанції Великобританії були відключені о 23:45 у вівторок 9 квітня і не відновлювали роботу до 6-ї ранку 28 квітня. Сьогодні вранці було встановлено новий рекорд — 18 днів, шість годин і 15 хвилин без вугілля.

У цей період споживання електроенергії було на 18% нижчим, ніж у минулому році, так як підприємства по всій країні закриті через коронавирус.

ВДЕ стали найбільшим джерелом електроенергії і склали 37% в енергобалансі країни, ще 32% склав газ і 22% — АЕС. Решта 9% було імпортовано з Франції, Бельгії та Нідерландів. Цифри значно відрізняються від показників 2012 року — частка вугілля тоді становила близько 43% у загальній структурі генерації електроенергії Великобританії, ще 26% припадало на газ і тільки 7% — на поновлювані джерела енергії.

Використання вугілля для вироблення електроенергії скоротилося з 40% у 2012 році до 25% в 2015 році і до 2% в минулому році. Є кілька причин для цього зниження. Основна — неухильно падає попит на вугільну електроенергію і швидко зростають масштаби відновлюваної генерації. Іншим важливим фактором є додатковий податок на викиди у Великобританії, відомий як «carbon price support», який було введено в 2013 році. Він досяг 18 фунтів стерлінгів за тонну CO2 в квітні 2015 року.

Цей швидкий спад можна побачити на діаграмі нижче, яка показує середньодобове вироблення електроенергії на вугільних електростанціях у Великобританії. Ця тенденція останніх років призвела до закриття багатьох вугільних електростанцій у країні, що значно випередило запланований термін для поступового скорочення використання палива до 2024 року.

Вугільні станції Aberthaw B у Південному Уельсі та Fiddler's Ferry в Чеширі були закриті в кінці березня 2020 року, у результаті чого в Великобританії залишилося всього три станції — Drax, Ratcliffe, West Burton — і ще одна станція Kilroot в Північній Ірландії.

Якщо в 2012 році більше двох третин поставок електроенергії припадали на викопне паливо, у тому числі понад двох п'ятих на вугілля і ще чверть на газ, то тепер Великобританія отримує більше половини своєї електроенергії з низьковуглецевих джерел.

Станом на 2020 рік трохи більше третини електроенергії у Великобританії виробляється на викопному паливі, з якого переважна більшість припадає на газ.

Режим ізоляції

Одним із факторів, що сприяють поточній ситуації, є коронавірусна криза, коли країни всього світу блокують свою економіку, прагнучи контролювати поширення випадків захворювання і запобігти загибелі людей.

23 березня у Великобританії ввели карантин, що змусило багато компаній закритися. Як і в інших країнах, що здійснюють такі заходи, попит на електроенергію впав.

Погодинний попит на електроенергію в 2020 році (позначено червоним на графіку нижче), як правило, був нижчим, ніж у будь-який з двох попередніх років (2018 — сірі і 2019 — сині позначки), частково через теплу зиму. Незважаючи на це, графік показує помітне зниження попиту, починаючи з кінця березня і до сьогодні.

У квітні 2020 року і до теперішнього часу аналіз Carbon Brief показує, що попит на електроенергію був на 18% нижчим, ніж за аналогічний період минулого року, і на 21% нижчим від середнього показника за останні п'ять років.

З огляду на те, що попит набагато нижчий від звичайного, генерація електроенергії також була нижчою, ніж у минулому році, — приблизно на 37% у порівнянні з показниками 2019 року.

Джерело: Elektrovesti.net

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!