Новини

Повернутися до переліку новин

Верифікація: кілька гарячих питань про новації

Нагадаємо, Закон України «Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів» від 12 грудня 2019 року № 377-IX (далі — Закон № 377) створює нові  правила вже з 2021 року!

Здається, що верифікація — це дуже комплексна та коштовна процедура. Чи не буде вона надто великим фінансовим тягарем для бізнесу?

Так, верифікація — це платна послуга. Для великих та середніх установок вартість верифікації не буде мати суттєвого впливу. Що стосується так званих «простих» та/або «малих» установок, то система МЗВ дозволяє таким установкам застосовувати спрощені методики моніторингу. Крім того, такі установки звільнені від застосування деяких вимог щодо МЗВ.

Наприклад, оператори таких установок можуть використовувати спрощені плани моніторингу, застосовувати спрощені методики моніторингу (наприклад можливість використовувати нижчий рівень точності або визначати обсяги палива на основі відомостей про закупки), пом’якшені вимоги до оцінки невизначеності й оцінки ризиків та інше. Як наслідок, верифікатор буде використовувати спрощену процедуру верифікації, яка і коштувати буде значно менше у порівнянні з великими установками.

А які установки належать до категорії малих та/або простих?

Малі установки — це установки, в яких середньорічні верифіковані обсяги викидів не перевищують 25 000 тонн СО2-екв на рік.

Простою може вважатись установка, середньорічні верифіковані обсяги викидів якої не перевищують 500 000 СО2-екв на рік (так звані установки категорії А та Б), на яких використовується тільки природний газ та/або біомаса для спалювання, або на яких використовуються тільки стандартизовані комерційні види палива без викидів парникових газів від технологічних процесів.

Як підготуватися до приїзду верифікатора на підприємство?

Найважливішим елементом процедури верифікації є перевірка під час відвідування місця розташування об’єкту (так званий site-visit).

Для того, щоб бути готовим до такого візиту, оператор заздалегідь має отримати від верифікатора програму сайт-візиту. Більш того, оператор має схвалити та взяти до відома цю програму. Це не обов’язково має бути формалізованою процедурою. Але дуже важливо, щоб оператор знав і розумів спрямованість дій верифікатора під час сайт-візиту.

Верифікація на місці розташування об’єкту має включати вибірковий аналіз даних, та перевірку документів

Перевірки під час відвідування місця розташування об’єкту стосуються не тільки технічних аспектів процедур верифікації на місці розташування об’єкту, таких як перевірка вірного визначення меж установки для здійснення моніторингу або перевірка вимірювальних пристроїв. Така верифікація на місці розташування об’єкту має також включати вибірковий аналіз даних, вибіркову перевірку оригіналів документів (наприклад, рахунку-фактури постачальника) або інтерв’ю з відповідальними особами.

У деяких випадках, при перевірці звіту про викиди виникає необхідність здійснити відвідування декількох об’єктів установки, якщо, наприклад, керівництво не перебуває безпосередньо на території розташування установки.

Увага! Стаття публікується частково!

Повна версія - в журналі «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» №6, 2020.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!