Новини

Повернутися до переліку новин

Використання природних ресурсів та державний контроль

Держекоінспекція входить до системи органів виконавчої влади та забезпечує реалізацію державної політики із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів. В роботі Держекоінспекції є обов'язковою для застосування практика Верховного суду, оскільки, одним з напрямків роботи Держекоінспекції є претензійно-позовна робота.

21 лютого 2020 року у м. Києві на тренінгу «ВИКОРИСТАННЯ ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ та ДЕРЖАВНИЙ КОНТРОЛЬ у фокусі ВЕРХОВНОГО СУДУ» Світлана Чорнюк, начальник Відділу правового забезпечення Державної екологічної інспекції України, роз’яснить учасникам заходу рішення Верховного суду, які виносились на користь інспекції і використовуються при підготовці позовних заяв станом на сьогодні, зокрема:

  • Судова справа щодо допуску посадових осіб Державної екологічної інспекції у Вінницькій області до проведення планового заходу державного нагляду (контролю) дотримання вимог природоохоронного законодавства
  • Судова справа щодо здійснення збитків державі, завдані державі внаслідок наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря від стаціонарних джерел викидів без дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, що є порушенням статей 10, 11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря»
  • Судова справа щодо збитків завданих державі, внаслідок порушення вимог природоохоронного законодавства, а саме здійснення забору підземних вод без спеціального дозволу на користування надрами

Не зважаючи на наявність повноважень в Держекоінспекції та відповідного адміністративного ресурсу, останні роки робота органу не була достатньо ефективною, як в міру суб’єктивних так і об’єктивних обставин, а саме:

  • Законом України «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 3 листопада 2016 року № 1728-VIII (до якого не одноразово вносились, зміни). було встановлено мораторій на проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності (втратив чинність 01.01.2019).
  • Законом України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» від 2 вересня 2014 року № 1669-VII, встановлено мораторій на проведення перевірок органами і посадовими особами, уповноваженими законами здійснювати державний нагляд (контроль) у сфері господарської діяльності.

Для удосконалення роботи Держекоінспекції Урядом прийнято ряд рішень:
1) 31 травня 2017 р. № 616 схвалено Концепцію реформування системи державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища;
2) 23 травня 2018 р. № 353 затверджено План заходів щодо реалізації Концепції реформування системи державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища;
3) 21 лютого 2018 р. № 102 прийнято постанову «Питання реалізації Концепції реформування системи державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища»;

Однак, значна частина завдань не була виконана у запланований період, а саме протягом 2017-2018 р.р. Так, зокрема, законопроект «Про Державну природоохоронну Службу» та «Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо запровадження європейського досвіду про здійснення державного природоохоронного контролю)» так і не були прийняті.

Станом на сьогодні Урядом вживаються всі заходи, щодо впровадження нових підходів роботи органу, можливості впровадження європейських стандартів та усунення корупційної складової.

Так, 29 січня 2020 р. № 39 прийнято постанову «Про ліквідацію територіального та міжрегіонального територіального органу Державної екологічної інспекції».

Також Держекоінспекція бере участь у розробці законопроекту «Про державний екологічний контроль». Ведеться робота щодо розробки нової організаційної структур центрального апарату Держекоінспекції, із включенням до нього структурного підрозділу (Офісу контролю викидів у атмосферне повітря), визначення кола повноважень та  спеціальних вимог до особового складу фахівців.

Детальніше дізнайтеся на тренінгу «ВИКОРИСТАННЯ ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ та ДЕРЖАВНИЙ КОНТРОЛЬ у фокусі ВЕРХОВНОГО СУДУ».

Головний експерт: Людмила Хоміч, віце-президент PAEU, автор публікацій з питань правового регулювання використання природних ресурсів, охорони довкілля та систем екологічного управління, експерт журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства», юрист за фахом.


З питань участі:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!