Новини

Повернутися до переліку новин

Як у Швеції реалізували екологічно відповідальний підхід до виробництва?

Швеція одна з перших країн, які почали вводити екологічні закони та нормативи для підприємств, а також сортування та перероблення сміття. Одним з перших її кроків, була ініціатива проведення першої конференції ООН з проблем навколишнього середовища, яка провели в Стокгольмі в 1972 році. А в 1999 році уряд Швеції прийняв Екологічний кодекс, в якому отримали законодавче обґрунтування ідеї сталого розвитку та основні принципи екологічної політики, в тому числі принципи плати за забруднення навколишнього середовища, переваги екологічно чистої продукції та ряд принципів, які відносяться до екоциклів, управління ресурсами і належної локалізації виробництв.

Зокрема, у нових положеннях містилися загальні правила дбайливого і турботливого ставлення до природи, що поширюються на всіх жителів країни та стандарти якості для навколишнього середовища, які встановлюють межі мінімального і максимального вмісту різних речовин у воді, ґрунті та повітрі, при яких зберігається природне середовище. Одним з пунктів Екологічного кодексу Швеції є проведення оцінки впливу на навколишнє середовище перед наданням дозволу на екологічно небезпечну діяльність. Ця оцінка повинна брати до уваги вплив на людей, тварин, ґрунт, воду, повітря, ландшафт і культурне середовище.

Потенційно небезпечними при цьому будуть вважатися проєкти, при реалізації яких використання землі, будівель, споруд і установок веде до викидів забруднюючих речовин в атмосферу, ґрунт чи воду або несе незручності у вигляді вібрації, шуму або радіації. Це відноситься, наприклад, до заводів і фабрик, установкам по переробці сміття і водоочисним спорудам. Особи, які визнаються винними в забрудненні або нанесенні екологічного збитку чужої власності, несуть відповідальність за законом.

Кодекс запроваджує розширене тлумачення поняття екологічного злочину. Переслідування по ньому може порушуватися при виявленні порушень безпосередньо органами нагляду, до сфери діяльності яких вони належать. Покаранням за це може стати штраф або позбавлення волі.

У Швеції суди, що займаються питаннями екологічного права, складаються з п'яти земельних та екологічних суден, Вищого земельного та екологічного суду і Верховного Суду. Що стосується процедури видачі дозволів, то більшість дозволів, в залежності від того, про який вид діяльності йдеться, видаються або окружними адміністративними радами, або земельними та екологічними судами. Коли мова заходить про нагляд, Основними органами влади є окружні адміністративні поради і муніципальна влада. Що стосується кримінального права, то цими питаннями займаються окружні суди, апеляційні суди і Верховний суд. Наглядові органи наділені повноваженнями видавати накази, заборони і, в деякій мірі, штрафувати або штрафувати. Наглядові органи зобов'язані повідомляти про порушення положень Екологічного кодексу або виданих на виконання його норм в органи поліції чи прокуратури, якщо є підстави підозрювати вчинення правопорушення.

Орган, який видає ліцензії, може відкликати дозвіл, якщо його умови не були виконані і невідповідність не є незначним. Наглядовий орган має право видавати будь-які приписи і заборони, необхідні в окремих випадках для забезпечення дотримання положень Екологічного кодексу та правил, постанов та інших рішень, прийнятих на виконання цих приписів. Оператор, що не дотримується умови дозволу, також може підлягати кримінальній відповідальності. Крім особистої відповідальності, можуть бути накладені корпоративні штрафи в розмірі від 5 000 до 10 мільйонів шведських крон. За особливо тяжкий екологічний злочин суд може накласти штраф у розмірі від 1000 до 1 млн шведських крон або деякі кримінальні санкції.

Забруднення, яке пов'язане з ризиком для здоров'я людей або нанесенням чималого збитку флорі і фауні, вважається кримінальним злочином відповідно до Екологічного  кодексу. У разі наміру або недбалості може виникнути відповідальність.

Відповідальність за забруднені райони регулюється в пунктах 8 і 10 Глави 2 шведського Екологічного кодексу. Ці положення базуються на принципі «забруднювач платить», тому відповідальність за шкоду навколишньому середовищу в першу чергу покладається на особу (осіб) або юридична особа (осіб), яка здійснює або здійснювало діяльність, яка сприяла забруднення (оператор). Якщо немає операторів, які можуть відновити забруднену територію, власник об'єкта нерухомості можуть вдруге притягнути до відповідальності. Це відноситься до майна, придбаного з 1 січня 1999 року, якщо покупець знав про забруднення або повинен був його виявити.

Щоб зробити забруднення природного середовища невигідним, змінити звичну модель поведінки або забезпечити фінансування екологічних заходів, використовуються різні економічні важелі. Так, у 2000 році прийняли рішення про розширення сфери дії раніше введеного «зеленого перемикання податків». Йдеться про суму в 30 мільярдів шведських крон в розрахунку на десятирічний період, яка складалася зі збільшених податків на енергоносії. Це врівноважувалося порівнянним зниженням податків на доходи від трудової діяльності. Також в Швеції діють податки і збори, забезпечують охорону навколишнього середовища:

  • Податок на викиди вуглекислого газу і сірки;
  • Податок на енергоносії, який стягується за використання електроенергії та викопного палива. Частина виробленої енергії повинна бути отримана з відновлюваних джерел; до цього енерговиробників спонукає система «зелених сертифікатів»;
  • Платіж за викиди оксидів азоту, в тому числі електростанціями. Платникам, які виробляють енергію з найменшим обсягом викидів на кіловат, платежі частково повертаються;
  • Екосертифікація автомобілів і палива. Для моделей автомашин і палив, які мають найменший рівень викидів, існують податкові пільги.
  • Податок з фермерських господарств за використання добрив і пестицидів, які містять кадмій;
  • Податок на екологічно небезпечні батареї, який відповідає вартості їх утилізації;
  • Податок на відходи, які вивозять;
  • Плата зі споживачів за здачу або збори за вивезення та рециклізація електротехніки, упаковки, шин і макулатури.
  • Платежі з підприємств цивільної авіації в залежності від обсягу викидів і шуму від літаків. Також існує податок на авіаквитки;
  • Єдиний портовий збір, що забезпечує належне поводження з судновими відходами. Він стягується незалежно від того, залишає судно свої відходи чи ні. Це запобігає скидання забруднюючих речовин в море. Також стягується плата за використання суднових палив, до складу яких входить сірка. Її розмір залежить від процентного вмісту сірки в пальному.

Впровадження «зелених» технологій і усунення шкоди, завданої природі, заохочуються грантами. Система грантів включає в себе субсидування інвестицій в зменшення викидів парникових газів, органічне землеробство, вапнування закислення озер і лісів, очищення від витоків нафти, природоохоронні заходи в сільській місцевості, боротьбу із забрудненням радоном. Також економічна підтримка природоохоронної діяльності включає в себе інвестиції в стійкий розвиток, заходи із заощадження електроенергії, розвиток системи централізованого теплопостачання.

Одна з проблем в Швеції це введений у 2018 році податок на авіаперевезення. Пасажири повинні додатково платити від 5,8 до 38,8 євро в залежності від довжини маршруту. Тим самим влада добивається зниження екологічного навантаження на авіаційні перевезення. Це викликало зниження кількості авіаперевезень на 9 %, тому першим скасував рейси зі стокгольмського аеропорту лоукостер Norwegian Air, який перестав літати в американські Окленд і Лас-Вегас. Потім скасувала плани по запуску п'яти рейсів на тиждень зі Стокгольма в Гонконг і шведсько-данська авіакомпанія SAS. Деякі експерти висловлюють побоювання, що податок може призвести до перерозподілу авіаційного трафіку в регіоні, не зменшивши число викидів парникових газів в атмосферу.


ПАЕУ запрошує на ІІ Щорічний бізнес-форум з промислової екології «ECO-MODERNIZATION-2021: КРАЩІ ПРАКТИЧНІ РІШЕННЯ»:

29 березня — Охорона атмосферного повітря
30 березня — Промислові відходи
31 березня — Вода в промисловості

Знайдемо рішення разом! Долучайтеся!


Джерело: прес-служба Ecobusiness Group

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!