Новини

Повернутися до переліку новин

Які ключові фактори ефективної структури СТВ?

Нова зелена угода Європейського Союзу (New Green Deal), запропонована новою Главою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляйен, наразі не тільки не втрачає своєї актуальності, а й висувається як «головний драйвер для відновлення економіки».

Щоб уникнути негативного сценарію, Україні необхідно уже в найближчі роки створити свою внутрішню Систему торгівлі квотами на викиди парникових газів (СТВ). За допомогою СТВ у держави з’явиться гнучкий ринковий інструмент для управління викидами парникових газів та їх поступового скорочення.

Як зазначається в «Партнерство заради ринкової готовності (ПРГ)» та «ICAP.2016 рік. Торгівля квотами на викиди на практиці: посібник із розбудови та впровадження системи торгівлі», після встановлення цілей, особи, що визначають політику, можуть забажати прийняти рішення щодо набору критеріїв, які відповідають цим цілям, по відношенню до яких слід оцінити варіант структури СТВ.

Особам, які визначають політику, необхідно досягти належного балансу стосовно ряду критеріїв, які визначатимуть кінцеву успішність будь-якої СТВ.

Які ж ключові фактори ефективної структури СТВ?

Внесок у запобігання зміні клімату.

Ефективність охорони навколишнього середовища є ймовірно важливим ключовим критерієм оцінки успішності СТВ, що вимагає існування достатньо суворих обмежень на викиди, поєднаних із ефективним МЗВ для забезпечення точності звітної інформації про викиди, та правового забезпечення встановлення і дотримання верхнього ліміту.

Мінімізація витоків вуглецю (зміщення виробництва або інвестицій у сфери, що знаходяться поза межами верхнього ліміту, що призводить до підвищення рівня світових викидів) є іншим визначальним фактором ефективності охорони навколишнього середовища, як і забезпечення цілісності одиниць викидів, таких як одиниці скорочення у рамках механізму компенсацій, які вступають у систему поза межами верхнього ліміту.

Економічна обґрунтованість запобігання зміні клімату.

Економічна ефективність та обґрунтованість знаходяться в центрі уваги структури СТВ. Метою торгівлі викидами є мінімізація витрат на скорочення викидів ПГ, беручи до уваги ціль зі скорочення обсягів викидів. Чим більшою є гнучкість стосовно місця і часу досягнення скорочення викидів ПГ, тим вищим є потенціал скорочення викидів ПГ з низькими витратами. На ефективність СТВ при забезпеченні економічно обґрунтованого скорочення викидів серед охоплених галузей також може впливати те, наскільки добре СТВ інтегрована в інші політики (наприклад, в енергетичну політику), впливаючи на обсяги викидів у цих галузях.

Передбачуваність.

Чим більш передбачуваною буде система, тим більш ефективним буде її функціонування, і більш наближеними будуть інвестиції до соціально-оптимальних, а також скорочення витрат, отримані внаслідок цієї діяльності. Передбачуваність підвищує прийняття рішень та ефективне повідомлення про ключові риси структури на ранньому етапі процесу, а також забезпечення чітких процесів і параметрів для майбутніх змін.

Гнучкість політики.

Беручи до уваги довгостроковий характер кліматичного виклику, а також різний ступень економічної і наукової невизначеності, для реагування на зміну умови необхідно зберігати гнучкість політики та надати дозвіл особам, які приймають рішення, корегувати загальну ціль зі скорочення або графік для досягнення цієї цілі, і окремих компонентів структури. Однак, між забезпеченням гнучкості політик та передбачуваністю завжди існуватиме певна напруга.

Звітність і прозорість.

Налагоджена МЗВ, виконання принципів правозабезпечення і потужна структура реєстру забезпечують підзвітність і прозорість системи. Для того, щоб забезпечити допомогу в побудові довіри до системи та дозволити учасникам ринку здійснювати попереднє планування, рішення щодо структури також повинні прийматись у прозорий спосіб.

Адміністративна економічна обґрунтованість.

Адміністративні витрати зазнають найбільшого впливу від масштабу системи, вибору часових рамок виконання зобов’язань, регулярності звітності і виконання зобов’язань, а також від вимог до виконання зобов’язань і правового забезпечення їхнього виконання.

Відповідність місцевим умовам.

Структура СТВ обумовлена місцевими цілями і контекстом. У той час, коли для побудови СТВ може бути використаний спільний набір будівельних блоків, для її ефективного функціонування в умовах кожної окремої країни потрібно вносити до неї відповідні зміни. Ці зміни включають вже існуючу регуляторну базу; розмір, темпи зростання та структуру економіки; економічний профіль щодо можливостей скорочення викидів ПГ; а також потенціал і потужність відповідних установок.

Сумісність із іншими СТВ.

Послідовні риси структури СТВ в країнах передбачають координовану архітектуру політики щодо зміни клімату. В рамках кожної СТВ цього можна досягти шляхом приєднання до інших СТВ і дозволу на використання одиниць скорочення викидів від інших систем як дійсного інструмента відповідності зобов'язаннямв рамках СТВ.

Справедливість.

Торгівля викидами не можлива без політичної підтримки. Забезпечення справедливості для всіх залучених осіб, особливо при розподілі витрат і вигод, формує основу для отримання і підтримки цієї підтримки і відповідно забезпечує упевненість зацікавлених осіб щодо тривалості функціонування системи.

Більше за темою - у журналі №5 та 6, 2020 «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!