Новини

Повернутися до переліку новин

Які заборони та обмеження є для господарської діяльності в межах території Смарагдової мережі, що не включена до об’єктів ПЗФ?

 Нормативно-правове регулювання здійснення господарської діяльності в межах території Смарагдової мережі, що не включена до об’єктів ПЗФ. Які заборони та обмеження?


Відповідь:
Смарагдова мережа (мережа «Емеральд») — це екологічна мережа, що складається з «Територій особливого природоохоронного значення». Рада Європи заснувала її в 1989 році і офіційно затвердила у 1996 році в рамках Бернської конвенції. З метою виконання зобов'язань у рамках конвенції, особливо щодо охорони середовища існування, в 1992 році в Євросоюзі прийнята Директива про природні оселища, а наразі провадиться робота з формування мережі «Натура 2000». Смарагдова мережа та мережа «Натура 2000» повністю сумісні одна з одною, забезпечуючи цілісний підхід до охорони природних середовищ існування на Європейському континенті. 

Рада Європи та Європейський Союз через бюро зовнішнього співробітництва, запустили в 2008 році нову спільну програму Смарагдової мережі, спрямовану на формування мережі «Емеральд» в шести країнах східного сектора добросусідського співробітництва Євросоюзу і Російської Федерації. Її мета — виявлення та охорона природних місць існування, які повинні стати частиною Смарагдової мережі у Вірменії, Азербайджані, Білорусі, Грузії, Молдові, Росії (Європейська частина, включаючи Північний Кавказ) і Україні.

При цьому, визначення та збереження територій Смарагдової мережі в межах України згідно з вимогами Конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі (Бернської Конвенції) та з урахуванням вимог Директиви № 2009/147/ЄС про збереження диких птахів та Директиви № 92/43/ЄС про збереження природних оселищ та видів природної фауни і флори, на даному етапі на законодавчому рівні не врегульовано.

На початку 2018 року Мінприроди було презентовано Проєкт Закону України «Про території Смарагдової мережі». Відповідно до Проєкту Мінприроди визначає територію Смарагдової мережі після того, як Постійний комітет Бернської Конвенції проведе необхідні біогеографічні семінари та затвердить запропоновану територію Смарагдової мережі, шляхом занесення її до Переліку визначених територій Смарагдової мережі.

Перелік визначених територій Смарагдової мережі затверджується наказом уповноваженого центрального органу та повинен містити такі дані:

  1. назву визначеної території Смарагдової мережі;
  2. код визначеної території Смарагдової мережі;
  3. координати і межі визначеної території Смарагдової мережі;
  4. природні оселища і види, що є підставою для визначення території Смарагдової мережі, згідно з додатками І, ІІ та ІІІ до цього Закону;
  5. назву адміністративно-територіальної одиниці, в межах якої визначено територію Смарагдової мережі.

Проєктом передбачаються наступні обмеження щодо здійснення видів діяльності на територіях Смарагдової мережі:

  1. На види діяльності, які вже здійснювалися на законних підставах на територіях Смарагдової мережі на момент їх внесення до Національного реєстру територій Смарагдової мережі, не поширюються обмеження чи заборони до моменту дії дозвільного документа.
  2. Обмеження чи заборона здійснення видів діяльності, встановлені іншими актами законодавства, залишаються без змін.
  3. Визначення територій Смарагдової мережі є підставою для повторної процедури оцінки впливу на довкілля та стратегічної екологічної оцінки.
  4. У разі якщо вид діяльності призведе до суттєвої шкоди, або не можливості зберегти види, вказані у додатках до Проєкту, висновок оцінки впливу на довкілля, звіт експертизи проєктної документації, рішення, спрямовані на затвердження документу державного планування повинні містити посилання про неможливість здійснення такої діяльності.

Обтяження та обмеження, встановлені для збереження територій Смарагдової мережі, заносяться до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Враховуючи викладене, наразі нормативне регулювання території Смарагдової мережі в Україні відсутнє, немає і Переліку визначених територій Смарагдової мережі.
Водночас уповноважений орган в процедурі ОВД, звертає увагу на вплив планованої діяльності на Смарагдову мережу та допустимість такого впливу.

Цей матеріал є частиною статті журналу «ECOBUSINESS.  Екологія підприємства» №9, 2020. Всі 10 запитань-відповідей – у випуску!

  • Хто повинен формувати програму післяпроєктного моніторингу?
  • Чи повинні заходи післяпроєктного моніторингу погоджуватися уповноваженим органом?
  • Як сформувати та обґрунтувати систему післяпроєктного моніторингу планованої діяльності?
  • Якими нормативними актами, у т.ч. положеннями та вимогами Директив ЄС, що імплементуються в Україні, керуватися при здійсненні післяпроєктного моніторингу?
  • Які нормативи передбачені для моніторингу біорізноманіття, об’єктів Смарагдової мережі?

Відповіді на ці та інші питання будуть надані в курсі «Післяпроєктний моніторинг: основи організації та проведення».

Он-лайн курс спрямований на ознайомлення з законодавчо-нормативною та методичною базою з питань моніторингу довкілля та формування системи післяпроєктного моніторингу планованої діяльності.

Слухачі будуть мати можливість

  • ознайомитися з нормативно-правовими актами у сфері післяпроєктного моніторингу планованої діяльності
  • отримати консультаційний супровід експертів під час проходження курсу
  • отримати практичні інструменти для ефективної діяльності та методологічні матеріали щодо післяпроєктного моніторингу

ВАЖЛИВО! Курсом передбачено чотири онлайн-заняття, протягом яких експерти відповідатимуть на запитання учасників щодо проведення та організації ПІСЛЯПРОЄКТНОГО МОНІТОРИНГУ.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!