Новини

Повернутися до переліку новин

ЄК оголосила про початок «водневої революції» в енергетиці

Єврокомісія підготувала дві стратегії в сфері енергетики — зокрема передбачається впровадження чистих і поновлюваних носіїв енергії на основі водневих технологій. Про це за підсумками засідання Колегії ЄК розповів її виконавчий віце-президент Франс Тіммерманс, повідомляє Укрінформ.

«Ми раді представити дві стратегії, які є вирішальними в рамках «Зеленої угоди »... Йдеться про подальшу інтеграцію енергетичної системи і про водневої стратегії. Ці стратегії дозволять ЄС зберігати технологічне лідерство в світі, надавати європейським споживачам і промисловості чисту, безпечну і конкурентну в ціновому вимірі енергію», — зазначив він.

Представлена стратегія енергетичної інтеграції передбачає поєднання різних носіїв енергії, енергетичної інфраструктури та сектора споживання з метою оптимізації витрат і підвищення ефективності всієї галузі. Наприклад, для обігріву будівель може використовуватися тепло, отримане в процесі промислового виробництва, а електрику, на якому їздять автомобілі, буде надходити від сонячних батарей, водневі носії енергії будуть проводитися на гідролізних установках з використанням енергії вітрових електростанцій морського базування.

Ця стратегія в цілому охоплює 38 інноваційних напрямків інтеграції всієї енергетичної системи ЄС, яка дозволить значно скоротити споживання вуглецевих носіїв енергії. При цьому ЄК пропонує ряд фінансових стимулів, щоб заохотити промислових і побутових споживачів використовувати саме відновлювані джерела чистої енергії. Відповідні правові пропозиції будуть представлені вже до кінця року, а нові регуляторні правила ЄС на ринку газу Єврокомісія запропонує в 2021 році.

Другий напрямок — так звана воднева стратегія передбачає «декарбонізацію» промисловості, транспорту, виробництва енергії та її побутового використання. За словами Тіммерманса, Європа є світовим лідером в водневих технологіях і для виробництва водневих носіїв енергії розраховує використовувати чисту енергію від вітрових і сонячних станцій.

Представник Єврокомісії зазначив, що до 2024 року ЄС планує створити станції електролізу потужністю не менше 6 гігават, що дозволить виробляти до одного мільйона тонн водню. У період 2025-2030 років водень повинен стати головною складовою інтегрованої енергетичної системи, при цьому потужність станцій водневого гідролізу має зрости до 40 гігават з можливістю виробництва до 10 млн тонн чистого водню. У наступний період 2030-2050 водень повинен перетворитися в ЄС в головний енергетичний ресурс і замістити вуглецеві носії навіть в тих секторах економіки, які практично не піддаються процесам декарбонізації.

Для досягнення таких амбітних цілей Єврокомісія оголосила про створення Європейського альянсу чистого водню, який об'єднає представників промисловості, громадянського суспільства і приватного сектора, органи державної та регіональної влади, забезпечить необхідну фінансову підтримку з боку Європейського інвестиційного банку.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!