Новини

Повернутися до переліку новин

ЄС виділить один трильйон євро на боротьбу зі зміною клімату

Брюссель оприлюднив інвестиційний план вартістю в один трильйон євро для боротьби зі зміною клімату, розробивши дорожню карту, яка дозволить ЄС повністю відмовитися від викидів вуглецю до 2050 року. Про це пише Independent.

Пропозиції Європейської Комісії передбачають виділити близько чверті бюджету ЄС на це завдання, з новим механізмом допомоги регіонам, які не встигають з переходом до чистої безвуглецевої економіки.

Остання пропозиція для «Механізму справедливого переходу» – це намагання Брюсселя переконати залежні від вугілля країни-члени, такі як Польща.

Нова голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн зробила «зелену угоду» пріоритетом своєї політики, але їй потрібно ще переконати країни з нижчим рівнем доходу на сході блоку.

За повідомленнями єврочиновників, цей механізм передбачає розподіл коштів на основі конкретних критеріїв, таких як кількість людей, що працюють у галузі видобутку вугілля або сланцевого газі у будь-якому регіоні. Гроші можуть бути витрачені на “перекваліфікацію” працівників або «інвестиції в нову виробничу діяльність».

Щоб подати заявку на гроші, держави-члени повинні висунути плани реструктуризації своєї економіки на безвуглецеві рейки, які має затвердити Єврокомісія.

Пані фон дер Ляйєн зазначила, що за більш широким інвестиційним планом половина грошових коштів надійде з бюджету ЄС. Держави-члени також внесуть 100 мільярдів євро, 300 мільярдів євро залучать з приватного сектора. Ще 7,5 млрд євро надійдуть з власного бюджету ЄС на 2021-2027 рр. у якості стартового фінансування з метою залучення ще 100 млрд євро інвестицій.

«Попереду нас безпрецедентна трансформація. І вона буде працювати лише в тому випадку, якщо вона буде справедливою – і якщо вона буде працювати для всіх. Ми будемо підтримувати наших людей та регіони, які повинні докласти більше зусиль у цій трансформації, щоб переконатися, що ми не залишимо нікого позаду. «Зелена угода» має важливі інвестиційні потреби, які ми перетворимо на інвестиційні можливості. План по залученню щонайменше 1 трлн євро, який ми сьогодні представляємо, слугуватиме дороговказом та розпочне зелену хвилю інвестицій«зелену угоду», – зазначила фон дер Ляйєн.

Деякі країни ЄС планують піти далі, ніж досягнення нульового рівня вуглецевих викидів до 2050 року. Фінляндія лідирує у планах стати безвуглецевою країною до 2035 року. Велика Британія планує отримати нульові викиди до 2050 року, хоча опозиційна лейбористська партія запропонувала пришвидшити процес і завершити його до 2030 року.

Міжурядова група експертів з питань змін клімату зазначила, що обмеження потепління до 1,5°С, що вважається переломною точкою, вимагатиме скорочення викидів вуглецю з рівня 2017 року наполовину до 2030 року та досягнення нульових викидів до 2050 року.

Сьогодні Європейський Парламент проведе орієнтовне голосування щодо планів «Зеленої угоди», а пані фон дер Ляйєн планує, щоб закон прийняли до березня.

Джерело: GreenPost

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!